Gemeente Tilburg

Persbericht
21 mei 2010

Ruim 6 miljoen voor bestrijding werkloosheid

Extra crisismaatregelen om meer bijstandsgerechtigden zo snel mogelijk aan baan te helpen

Het college heeft deze week besloten om de raad voor te stellen om ruim 6 miljoen euro beschikbaar te stellen om de werkloosheid in de stad te bestrijden. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in 2009 fors gestegen, ook in 2010 stijgt dat aantal. "Alle reden dus om nu snel te handelen en maatregelen te nemen", aldus wethouder Jan Hamming (sociale zaken en arbeidsmarktbeleid). "Ik realiseer met dat het om een groot bedrag gaat, zeker nu we als gemeente de broekriem aan moeten halen. Maar we moeten nu echt extra investeren in mensen, hen perspectief bieden op werk. En mensen de kans bieden zichzelf verder te ontwikkelen via taalcursussen of opleidingen."

Het college stelt meerdere crisismaatregelen voor. In totaal worden ruim 1.000 mensen ondersteund bij het behouden of vinden van een baan, het behouden of starten van een eigen bedrijf, het starten van een opleiding of het vinden van vrijwilligerswerk. Zo krijgen 360 personen die zich melden voor een uitkering een kort intensief traject naar werk. Onderdeel van dat traject is onder meer een training gericht op solliciteren. Iedere maand kunnen vier groepen met 15 deelnemers starten. De trajecten gaan lopen vanaf juli.

Maatregelen

Ook is er geld om 100 mensen voor maximaal zes maanden aan betaald werk te helpen en hen in deze periode te bemiddelen naar een reguliere baan. Deze trajecten starten naar verwachting in de maand september. Om werkloosheid onder jongeren te bestrijden, is er voor 125 jongeren de mogelijkheid om een werkleerovereenkomst aan te gaan. De jongeren worden hierbij begeleid naar een opleiding of werk. Ook deze mogelijkheden starten in september van dit jaar. Via de extra middelen kunnen ook 115 mensen met een SW-indicatie direct via de Diamantgroep aan de slag.

Verder wil het college een deel van de crisismiddelen inzetten om startende ondernemers beter te ondersteunen. Ruim 66 ondernemers kunnen zo ondersteund worden bij het behoud van hun eigen bedrijf. Ook is er geld om 44 mensen met een uitkering te ondersteunen bij de start van hun nieuwe bedrijf. Ook zelfstandige ondernemers die in de problemen komen door de financiële crisis worden geholpen. Van juli 2010 tot en met eind 2011 worden 60 ondernemers die op de rand van faillissement verkeren ondersteund bij het doorstarten van hun onderneming. Tot slot wordt er extra geld ingezet voor educatie en inburgering.

Stijging werklozen

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering (Wet werk en bijstand) is in 2009 na jaren van daling fors gestegen met 724 mensen. Tilburg scoort daarmee slechter dan het landelijke gemiddelde. In 2010 verwacht de gemeente dat het aantal stijgt met 1125 mensen. De gemiddelde landelijke ontwikkeling is lager, en zou voor Tilburg neerkomen op een groei van 750 mensen. De gemeente wil minimaal in de pas lopen met de landelijke ontwikkelingen. Dat betekent dat er voor ongeveer 375 mensen snel inspanningen verricht moeten worden om hen aan een baan te helpen. Vandaar dat de gemeenten een crisispakket heeft samengesteld, waarmee ruim 450 mensen uit de uitkering gaan.

---