Gemeente Tilburg

Persbericht
21 mei 2010

Huisvesting gevonden voor Het Zuidelijk Toneel

Gezelschap neemt vanaf augustus haar intrek in Ringbaan Oost nr.8

De komst van Theatergezelschap Het Zuidelijk Toneel (HZT) naar Tilburg komt in zicht nu er overeenstemming is over huisvesting aan de Ringbaan Oost en het college daarnaast ook het jaarplan voor 2010 heeft goedgekeurd. HZT komt in augustus van Eindhoven naar Tilburg en neemt haar intrek in Ringbaan Oost nr. 8. Dat is het gebouw waar ook de Kunstbalie is gevestigd. Ook dochtergezelschap Cargo verhuist van Eindhoven naar Tilburg.

"De eerste stap om HZT een plek te geven in onze stad is hiermee gezet", aldus Marjo Frenk, wethouder cultuur. "Dit jaar stelt de gemeente nog een masterplan op voor de ontwikkelingen in de Spoorzone. Ook HZT kan op termijn daar wellicht een plek vinden. Dat wordt, zoals in het collegeakkoord is afgesproken, opnieuw bekeken, ook in relatie tot visie op het Veemarktwartier en de Binnenstad en de beschikbare financiële middelen."

HZT ontvangt huisvestingssubsidie van gemeente voor de huur van het gebouw. Daarnaast zijn aan de verhuizing flinke kosten verbonden die HZT voor het overgrote deel voor eigen rekening neemt. De gemeente komt in een deel van de kosten tegemoet. In totaal ontvangt HZT jaarlijks een subsidie van ruim 160.000 euro van 2011 tot en met 2014.

Aanjager

In het jaarplan, dat gebaseerd is op een meerjarig convenant, geeft HZT concrete invulling aan de rol en betekenis die het gezelschap wil gaan vervullen voor Tilburg. Wethouder Frenk: "De komst van HZT naar Tilburg versterkt onze positie als podiumkunstenstad enorm. In haar jaarplan laat dit topgezelschap zien de best denkbare aanjager voor het culturele veld in Tilburg te zijn. Ook het onderwijs en de amateurgezelschappen kunnen hier uitstekend van profiteren. We zijn dan ook erg benieuwd naar de artistieke wisselwerking die gaat ontstaan tussen HZT en de verschillende andere culturele instellingen in de stad."

Het Zuidelijk Toneel

HZT is een van de acht door het Rijk gesubsidieerde toneelgezelschappen. Het gezelschap richt zich op het zuiden van Nederland. In haar jaarplan beschrijft HZT hoe zij haar functie als aanjager en ondersteuner van andere instellingen en gezelschappen wil invullen. Daarnaast initieert het in samenwerking met lokale en regionale (cultuur)instellingen tal van educatieve projecten voor jong en oud. Het gezelschap geeft hiermee een impuls aan toneel in de zuidelijke regio en maakt producties voor een breed publiek. Van het Rijk ontvangt het gezelschap jaarlijks 2,4 miljoen euro, van de provincie Noord-Brabant jaarlijks 300.000 euro.
---