Syntens

Ruim 200 enthousiaste MKB-ondernemers kwamen op woensdag 19 mei 2010 bij elkaar om de kansen van duurzame innovatie onder de loep te nemen. De uitkomst: duurzaam ondernemen voor MKB-ondernemers loont. De middag bestond uit een plenaire key note speech, workshops, uitreiking van het Ei van Columbus door minister Huizinga en de eerste resultaten van Doe MEE! - het duurzaamheidprogramma van Syntens.

Zo liet Eugene Randag tijdens zijn key note speech zien dat je als ondernemer met een goed idee en een onderscheidend duurzaam product een nieuwe markt kan aanboren. St. Basics is de Ben & Jerry's van de t-shirts en boxers voor mannen. Het is naast een duurzaam product ook stijlvol, gemakkelijk online te bestellen en niet te duur.

Minister Huizinga

Tijdens de workshops gingen de deelnemers zelf aan de slag met een case over de haalbaarheid van een elektrische scooter (WIN!). De denkkracht van alle ondernemers werd gebruikt om te kijken naar een kansrijke marktintroductie van de WIN! rondom ecodesign, quickwins, verduurzaming van het productieproces, financiering en groene marketing. Voornaamste conclusie: bij het uitrollen van een nieuw product komt veel kijken en dien je als ondernemer niet alleen de technologie en het proces maar juist ook het goede verhaal op orde te hebben.

Workshop

Tijdens het tweede plenaire programma stond het duurzaamheidprogramma van Syntens Doe MEE! centraal. Uit de pitch-presentaties van Chevalier, Ebretti en Bomefa blijkt dat ondernemers erg geholpen zijn met een klein zetje van een organisatie als Syntens. Met een kleine inspanning kunnen unieke verbindingen worden gelegd die leiden tot een groot resultaat.

Zodra minister Huizinga arriveerde was het aan Syntens directeur Piet van Staalduinen om de eerste resultaten van het Doe MEE! programma op een e-reader te overhandigen. Minister Huizinga was erg content met deze resultaten. Tijdens haar speech gaf de minister aan dat "duurzaam ondernemen vaak ten onrechte nog gezien wordt als luxe speeltje. Een sterke economie en duurzame innovaties zijn wat mij betreft juist een eeneiige tweeling. De één: een sterke economie - is onlosmakelijk verbonden met de ander: duurzame innovatie".