Provincie Overijssel



Verhalenavonden over de Vecht in Ommen en Zwolle

21 mei 2010

In het kader van Ruimte voor de Vecht lanceert de provincie Overijssel binnenkort een nieuwe website met verhalen over de geschiedenis en het landschap van het Vechtdal. Het bijzondere aan Mijn Vecht, Mijn verhaal is dat bewoners, verenigingen en onderzoekers hun eigen verhalen over de Vecht en het Vechtdal kunnen plaatsen. De website is een boeiende informatiebron voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in het Vechtdal en biedt tegelijkertijd plannenmakers en ondernemers in het Vechtdal inspiratie voor nieuwe plannen.

Informatiebijeenkomsten

Heeft u een mooi verhaal over de Vecht of het Vechtdal of ligt er een voorwerp op uw schoorsteenmantel of zolder waar u meer over wilt weten? Kom dan naar een van de bijeenkomsten. De komende maanden worden vier informatieavonden georganiseerd om inwoners van het Vechtdal bekend te maken met de site en de eerste verhalen op te tekenen. De eerste avond is op maandag 31 mei in het gemeentehuis van Ommen. De tweede bijeenkomst is op woensdag 2 juni in woon- en zorgcentrum de Wissel, Erasmuslaan 50 te Zwolle (Berkum).

Beide bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. U bent vanaf 19.00 welkom. Na de zomer zijn er verhalenavonden in Dalfsen en Hardenberg gepland.

Programma

Tijdens de avond krijgt u een korte presentatie over de nieuwe website, kunt u uw verhaal laten toetsen en optekenen door deskundigen, workshops volgen om uw eigen verhaal zelf op de site te plaatsen of een videoboodschap inspreken in de videozuil. Daarnaast is er een informatiemarkt waar het programma Ruimte voor de Vecht en verschillende organisaties op gebied van historie en natuur zich presenteren.

Ook is er een expert van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed aanwezig die u kan vertellen wat nu dat vreemde voorwerp is dat u een keer in het veld heeft gevonden of dat via een erfenis bij u in de familie is gekomen. De avond start met een lezing van Johan Vogelzang (Ommen) en Michael Klomp (Zwolle) over de geschiedenis van Ommen respectievelijk Zwolle in relatie tot de Vecht.

Ruimte voor de Vecht

Ruimte voor de Vecht is een initiatief van de provincie Overijssel. Met de gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle, de waterschappen Velt en Vecht, Groot Salland en Regge en Dinkel, Staatsbosbeheer, het Overijssels Particulier Grondbezit, het Regionaal Bureau voor Toerisme Vechtdal-IJsseldelta, LTO Noord, Natuur- en Milieu Overijssel en tal van andere betrokken organisaties en ondernemers in het gebied werken we samen aan de toekomst van het Vechtdal.

Voor dit specifieke project is een bijdrage beschikbaar gesteld vanuit het programma Mooi Nederland van het Ministerie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.