Unie KBO: 'Voltooid leven is niet in kalenderjaren te vatten'

21/05/2010 13:54

Unie KBO

Vandaag overhandigt initiatiefgroep Uit Vrije Wil steunbetuigingen voor legalisatie van hulp bij zelfdoding bij ouderen aan de Kamercommissie burgerinitiatieven in Den Haag. De actievoerders willen het onderwerp als burgerinitiatief op de politieke agenda krijgen. Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, is blij met de aandacht voor ouderen die 'levensmoe' zijn. Zij pleit echter wel voor een nuancering van de benadering van de initiatiefgroep en betreurt het dat er een juridische oplossing wordt gezocht voor een dieperliggend probleem.

De Unie KBO hoopt evenals de initiatiefgroep Uit Vrije Wil dat het onderwerp op de politieke agenda komt. Als maatschappelijke organisatie voor en van vele ouderen kiest zij echter voor een andere benadering dan de initiatiefgroep Uit Vrije Wil. De Unie KBO vindt de benadering van het burgerinitiatief te eng; ze vindt dat de diepmenselijke problematiek van ouderen die niet meer willen leven een bredere benadering en oplossing verdient.

Op dit moment komen mensen alléén voor euthanasie in aanmerking als ze 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden'. De initiatiefgroep Uit Vrije Wil wil dat ook ouderen (70-plussers) die niet meer willen leven hulp zouden moeten kunnen krijgen als ze dood willen. Unie KBO directeur Stella Salden: "Het gaat niet alleen om leeftijd. Er is nog veel te winnen op het gebied van ondersteuning van zin- en levensvragen van ouderen en op het gebied van goede zorg aan deze groep."

De huidige verschraling van zorg, de grote eenzaamheidsproblematiek onder met name senioren en andere dieperliggende problemen kunnen een mensenleven onaangenaam kleuren. De Unie KBO stelt dat juist deze problematiek de achtergrond kan zijn waarbinnen een individu een besluit wil nemen om uit het leven te stappen. Het gaat dan niet meer om 'de zinloosheid van het bestaan', maar om een of meerdere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.





http://www.kbo.nl