Politie Noord-Holland-Noord

Inwoners regio beoordelen veiligheid

(Namens P.M. Bruinooge, voorzitter van de Veiligheidsregio en tevens korpsbeheerder Politie Noord-Holland Noord)

Alkmaar, 21-05-2010 o Inwoners regio beoordelen veiligheid Schagen, vrijdag 21 mei 2010.
Vandaag zijn de uitslagen van de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) gepresen-teerd in het Regionaal College van 26 burgemeesters. Het is een eerste onder-zoek naar het veiligheidsgevoel onder inwoners van Noord-Holland Noord (NHN), op verzoek van alle gemeenten en de politie. Opvallend is dat het rap-portcijfer in de woonomgeving in NHN iets hoger wordt gewaardeerd dan in de rest van Nederland (7,0 tegen 6,9).

De metingen zijn van eind 2009 en de vandaag gepresenteerde regionale cijfers heb-ben vooral betrekking op de veiligheidsgevoelens, de buurt en de politie. Vanaf don-derdag 27 mei 2010 volgt de bekendmaking van de specifieke gegevens door de ge-meenten. De brandweerresultaten laten nog enkele maanden op zich wachten.

Leefbaarheid

De leefbaarheid in de woonbuurt wordt in de regio NHN gewaardeerd met een 6,5 (landelijk met een 6,3). Inwoners is gevraagd naar ondermeer het onderhoud van we-gen, perken en plantsoenen, de verlichting maar ook contacten in de woonbuurt en de sociale cohesie.

De beleving van buurtproblemen is in NHN gelijk aan die van de rest van Nederland en wordt beoordeeld met een schaalscore van 3,6. Items waar een mening over werd gevraagd zijn bijvoorbeeld: fysieke verloedering van de woonomgeving zoals te zien is aan vernieling van straatmeubilair, rommel op straat en bekladding van gebouwen. In de rapportage worden rapportcijfers, percentages, aantallen en schaalscores ge-noemd. Een schaalscore komt tot stand na rekenformules en is niet te vergelijken met een rapportcijfer. Zo staat een schaalscore van 5,0 voor niet goed en niet slecht (neu-traal).

Personeel overheidsinstanties toont respect

Wat betreft het gevoel van onveiligheid gaat NHN gelijk op met de rest van het land. Inwoners uit ons gebied zijn sneller bereid om aangifte te doen en worden minder vaak geconfronteerd met respectloos gedrag. 30% van de mensen in NHN zegt door onbekenden op straat vaak respectloos te worden behandeld. 19% zegt dit van per-soneel in winkels en 18% voelt zich vaak door onbekenden in het openbaar vervoer respectloos behandeld. Het minst ervaart men dit gedrag van personeel van over-heidsinstanties en bekenden. De schaalscore ligt in NHN op 2,2 en in Nederland op 2,3. Hoe hoger het getal, hoe meer zich respectloos behandeld voelen.

Oordeel functioneren gemeenten

Aan de respondenten is gevraagd een oordeel te geven over de aanpak van de ge-meente waar het gaat om de verbetering van de leefbaarheid en de veiligheid in de buurt. De gemeenten van NHN doen het op dit punt even goed als de overige ge-meenten in Nederland. Inwoners beoordelen dit met een schaalscore van 5,6.

Tevredenheid laatste politiecontact

De politie heeft dagelijks veel contacten met burgers op diverse manieren. Van bekeu-ring tot hulpverlening. 60,5% van de geïnterviewden is tevreden of zeer tevreden over het optreden van de politie in NHN. Landelijk is dit iets minder, namelijk 59,6%. Het functioneren van de politie in het algemeen wordt beoordeeld met een schaalscore van 5,0 en dat is iets lager dan het landelijk gemiddelde van 5,2.

Doel van de IVM

P. Bruinooge, voorzitter van de Veiligheidsregio en tevens korpsbeheerder Politie Noord-Holland Noord, over het doel van het onderzoek: De uitkomsten van de IVM worden gebruikt om de aanpak van integrale veiligheid door gemeente, politie en brandweer af te stemmen op de wensen en ervaringen van de bevolking. Ik ben er dan ook verheugd over dat iedere gemeente in onze regio mee heeft gedaan. Dat geeft aan dat de gemeenten, samen met de politie, serieus werk maken van het on-derwerp veiligheid.

Alle gemeenten en bijna 8.700 respondenten

In oktober 2009 is voor de eerste maal in de regio Noord-Holland Noord (NHN) de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) gehouden binnen alle gemeenten. Aan het onder-zoek deden in NHN maar liefst 8.693 respondenten (inwoners) mee. Het wordt over twee jaar herhaald. Landelijk namen er 239 gemeenten deel. Bij zeven van de 25 re-gios, waaronder dus NHN, deden alle gemeenten mee.

Manier van onderzoek

Geënquêteerden werden via internet, schriftelijk of telefonisch gevraagd naar onder-meer de gevoelens over veiligheid, leefbaarheid, slachtofferschap en het functioneren van de gemeente, de brandweer en de politie. De onderzoeksresultaten zijn represen-tatief omdat er per gemeente tenminste 300 respondenten ondervraagd zijn.

Positieve impuls

De IVM is een initiatief van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie. Het Programmabu-reau Integrale Veiligheid in NHN heeft een coördinerende rol gespeeld bij de uitvoe-ring van de enquête in de regio. Dit bureau is in 2005 in het leven geroepen door de Commissie Criminaliteitsbeheersing Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van het Regionaal College. Deze commissie stelt zich ten doel een positieve impuls te geven aan integrale veiligheidszorg in Noord-Holland Noord.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op: www.veiligheidsmonitor.nl

De gegevens per gemeente worden door de gemeenten in NHN vanaf donderdag 27 mei 2010 bekend gemaakt.