FNV KIEM

Spotify tegen illegaal downloaden

vrijdag 21 mei 2010

Na maanden van onderhandelen met de muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra, is de Zweedse muziekstreamingsite Spotify nu ook opengesteld voor Nederlandse gebruikers. Spotify is een Zweeds bedrijf, opgericht in 2006, dat muziek als stream aanbiedt. Uit een database van miljoenen nummers bepaal je zelf welke muziek je wil luisteren. Om opbrengsten te genereren wordt de uitzending door reclame onderbroken, maar tegen betaling is dit afkoopbaar. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes.

Reclameboodschappen
Zowel muziekliefhebbers als ook de muziekindustrie reageren enthousiast op Spotify. Behalve de betalende consument, levert ook de niet-betalende consument geld op. De niet-betalende klant brengt geld binnen vanwege de reclameboodschappen. Voor 10 euro heb je als bezoeker nog wat extra voordelen zoals Spotify op je mobiele telefoon.

8 miljoen nummers
Spotify geeft toegang tot een muziekbibliotheek van maar liefst 8 miljoen nummers. De geluidskwaliteit van de muziek is vergelijkbaar met die van cd's en een groot voordeel is dat je computer nooit vol raakt van mp3-data.
Ook Buma/Stemra is in zijn nopjes met de afspraken. Zij krijgen een percentage van de reclame-inkomsten en de opbrengsten uit abonnementen. Er is ook een minimumvergoeding afgesproken, mocht Spotify er niet in slagen veel abonnementen te verkopen en adverteerders te trekken. Componisten en muziekmakers krijgen een zeer redelijk percentage vergoed voor het gebruik van hun muziek. Meer lees je op Spotify.