Syntens

Syntens brengt kassenbouwers samen op zoek naar 'next generation'

Syntens heeft een aantal kassenbouwers en toeleveranciers aan één tafel gekregen om de lancering van de 'next generation' semi-gesloten kas voor te bereiden. Een meer integrale benadering moet garant staan voor een beter rendement.

In de praktijk blijkt het voor een teler nu moeilijk om de extra investering in een semi-gesloten kas terug te verdienen. Een groep samenwerkende kassenbouwers en toeleveranciers wil de stagnatie van de semi-gesloten kas een halt toeroepen. Ze hebben veel kennis en expertise gebundeld en pleiten voor een meer integraal ontwerp. De groep is op zoek naar een teler, die een kleinschalig proefproject in zijn bedrijf wil inpassen.

Semi gesloten kas

Het is alweer enkele jaren geleden dat telers de introductie van de semi-gesloten kas met argusogen volgden. De verwachtingen waren hoog gespannen. Inmiddels stagneren de investeringen en heeft het er alle schijn van dat de beloften van toen niet helemaal worden ingelost.

Met ondersteuning van Syntens deed de AVAG (brancheorganisatie kassenbouwers) met succes een beroep op de IPC-subsidieregeling van Agentschap NL (voorheen SenterNovem) voor nader onderzoek. Innovatieadviseur Jeroen van der Aa: "Deze subsidie biedt bedrijven de mogelijkheid om onderzoek te doen hun producten en organisatie te verbeteren, zowel individueel als in collectief verband. Van der Aa: "Door middel van een enquête hebben we in kaart gebracht waar volgens de betrokkenen knelpunten liggen. Uit dit onderzoek blijkt dat met name bij de regeltechniek, het schermen en bij het toepassen van andere glassoorten kansen voor optimalisatie liggen, terwijl de wet- en regelgeving ten aanzien van bronnen een knelpunt blijkt.

Semi gesloten kas

Nieuw proefproject

Begin dit jaar ontmoetten de deelnemers van de projectgroep en een groot aantal experts uit de sector elkaar. Onderzoeksresultaten en leerervaringen werden gedeeld en in gezamenlijkheid werd bepaald hoe de 'next generation' semi-gesloten kas er uit moet zien. Voor de groenteteelt maakt deze gebruik van de nieuwste typen bovenkoelers en van kleine luchtslurven onder het gewas voor de ontvochtiging. De grootste verbetering zit echter in de aansturing van de installatie en een op de gekoelde kas toegesneden teeltstrategie (meer planten per m2, hogere etmaaltemperaturen, CO2-concentratie en luchtvochtigheid).

Innovatieadviseur Van der Aa ziet uit naar de volgende fase: "Bij de demokassen op het Innovatie en DemoCentrum (IDC) in Bleiswijk worden al goede resultaten gehaald. Wij willen aantonen dat ook een teler die goede resultaten kan boeken. Op basis van de nieuwste specificaties wil de projectgroep dit jaar samen met een teler een kleinschalig proefproject starten op 500 tot 1.000 m2. Bij voorkeur op een bestaand tomaten- of paprikabedrijf. Maar inpassen in nieuwbouw is ook mogelijk. De desbetreffende teler kan rekenen op intensieve begeleiding. De samenwerkende groep heeft hiervoor een fonds in het leven geroepen." Geïnteresseerde telers kunnen zich melden bij de AVAG.

Contact

Voor vragen over de doorstart van de semi-gesloten kas kunt u contact opnemen met innovatieadviseur Jeroen van der Aa: T: 088 - 444 0 375 of jeroen.vanderaa@syntens.nl