Politie Hollands Midden

Gouda - Politie Gouda en Stadstoezicht geven tips tegen zakkenrollen

Gouda, 21-05-2010 o De politie van Gouda heeft op donderdag 6 mei en vrijdag 14 mei acties gehouden om zakkenrollen te voorkomen. De politie surveilleert regelmatig in drukke (winkel)gebieden en flyert samen met Stadstoezicht van gemeente Gouda om het winkelende publiek te attenderen op zakkenrollers.

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 57 aangiftes van zakkenrollerij opgenomen. In deze periode werden drie vrouwen - afkomstig uit Oost-Europa - aangehouden. In dezelfde periode vorig jaar nam de politie 48 aangiftes van zakkenrollen op. Toen werden geen aanhoudingen verricht.

Flyer De politie houdt toezicht en doet onderzoek om daders te achterhalen. Tegelijkertijd vindt ze het belangrijk om mensen te waarschuwen voor zakkenrollers en begeeft zich daarom regelmatig onder het winkelende publiek om flyers uit te delen. Het winkelende publiek, waaronder ook toeristen, zijn positief over deze actie en geven aan ook in de toekomst beter op hun tas en portemonnee te letten om te voorkomen dat ze beroofd worden.

Werkterrein van zakkenrollers Zakkenrollers hebben het vooral voorzien op mensen die hun aandacht bij andere dingen hebben dan bij hun waardevolle spullen. Drukte in warenhuizen of bij grote evenementen waar veel mensen bij elkaar zijn, zijn voor zakkenrollers ideale plekken. Uit de politiecijfers blijkt dat zakkenrollerij in Gouda vooral plaatsvindt tijdens de markt op donderdag en vrijdag. Ook rond het middaguur is de binnenstad van Gouda (omgeving Markt) een plek waar zakkenrollers actief zijn. Zakkenrollers verklaren bovendien vaak in wisselende samenstellingen te werken en binnen korte tijd meerdere keren toe te slaan. Zij geven aan dat vaak één van hen de slachtoffers afleidt zodat de ander toe kan slaan. Vooral op de markt worden tassen gedachteloos neergezet waardoor zij eenvoudig de portemonnee of andere waardevolle spullen kunnen wegnemen.

Voorkomen is beter dan genezen U kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van een zakkenroller. Hier volgen een aantal tips: Draag een tas met schouderriem om een schouder en de hals, zodat de tas voor u hangt en niet naast of achter u. Draag een tas met de klep/sluiting altijd aan de binnenzijde (naar het lichaam toegekeerd). Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet makkelijk doorgesneden kan worden. Neem een tas altijd mee in de paskamer. Let goed op uw spullen op plekken waar het heel druk is (bijvoorbeeld in de rij voor de kassa). Let op wanneer iemand u aandacht probeert af te leiden (iemand loopt tegen u aan of een onbekend persoon spreekt u aan). Een eventuele handlanger maakt gebruik van die afleiding en slaat zijn slag. Veel zakkenrollers werken in duos. Neem nooit meer geld mee dan u nodig denkt te hebben. Gebeurt het toch, doe dan altijd aangifte en blokkeer onmiddellijk bankpassen. Het signalement van de dader(s) of de precieze toedracht kan voor de politie handig zijn bij het opsporen van de zakkenrollers of misschien vinden anderen (een deel van) uw spullen wel terug en geven dit af bij de politie.