Gemeente Soest

Opening fietspad over landingsbaan Vliegbasis Soesterberg

21 mei 2010

Op vrijdag 21 mei is een nieuw fietspad geopend over de landingsbaan van Vliegbasis Soesterberg.

Het fietspad volgt de voormalige Postweg en biedt aan fietsers en wandelaars een nieuwe verbinding van Soest naar Soesterberg-noord. Het pad krijgt een bijzondere naam die door de heer Noordergraaf, burgemeester van Soest, op feestelijke wijze wordt onthuld.

Na meer dan 50 jaar na het begin van de koude oorlog komt er een ` opening' in het gesloten bastion van Vliegbasis Soesterberg. Dit nieuwe fietspad is namelijk een van de eerste stappen op weg naar het toegankelijk maken van de vliegbasis voor publiek.

Dat betekent niet dat iedereen nu vrij over de vliegbasis kan rondstruinen want het fietspad ligt tussen de hekken. De provincie Utrecht, gemeenten Zeist en Soest zijn namelijk nog volop aan het werk. Het onderzoek naar niet gesprongen explosieven en mogelijke bodemvervuiling is nog niet afgerond.

Tevens worden nu minder bijzondere militaire gebouwen en vele kilometers asfalt en bestrating geruimd. Medio 2011 wordt de vliegbasis (grotendeels) toegankelijk en kunnen bezoekers fietsen en wandelen in bijzondere natuur langs het militaire erfgoed.