Rijksvoorlichtingsdienst

ANWB verdubbelt aantal maatschappelijke stageplaatsen

De ANWB verdubbelt het aantal maatschappelijke stageplaatsen naar een totaal van 1500. Dit is staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs met de ANWB overeengekomen.

De ANWB biedt diverse soorten stageplaatsen aan variërend van stages voor behoud van natuur- en recreatieterreinen, tot het testen van rollators met ouderen, maar ook activiteiten voor betere verkeersveiligheid. "Met deze afspraak kunnen jongeren een gouden ervaring op doen. Een goede en verantwoorde omgang met de natuur en veiligheid zijn mooie maatschappelijke thema's en dus bij uitstek geschikt als maatschappelijke stages. Bovendien wordt hiermee het aanbod van maatschappelijke stages nog gevarieerder", aldus Van Bijsterveldt.

Voldoende stage plaatsen
Vanaf schooljaar 2011-2012 volgt elke middelbare scholier een maatschappelijke stage. Van Bijsterveldt heeft inmiddels met dertien partijen afspraken gemaakt over het creëren van maatschappelijke stages. In totaal hebben deze partijen maar liefst 70.000 structurele stageplaatsen toegezegd. Het merendeel van de stageplaatsen zoeken scholieren, scholen en stagemakelaars echter zelf in overleg met de organisaties.

Maatschappelijke stage, goed voor elkaar
De maatschappelijke stage houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen, zich inzetten voor een ander tijdens hun middelbare schoolperiode. Veel scholen hebben maatschappelijke stage al opgenomen in het onderwijsprogramma.

Vanaf schooljaar 2011 volgt elke scholier tijdens de opleiding een maatschappelijke stage. Voor een vwo'er betekent dat 72 uur, voor een havist 60 uur en voor een vmbo'er 48 uur.