Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Limburg blijft inzetten op verdere vermindering overlast AWACS Door de Tweede Kamer zijn donderdag 20 mei jongstleden twee moties inzake AWACS aangenomen. Conclusies: 35% geluidsreductie per 1 januari 2012, anders overgaan tot het inroepen van de NAVO-Binnenvliegregeling. Daarnaast wordt de regering verzocht om binnen zes maanden een voorstel aan de Kamer voor te leggen voor een validatieprocedure, die gebouwd is op een fundament van zoveel mogelijk meten.

De eerste motie, ingediend door SP, GroenLinks, PvdA, VVD en PVV, geeft de regering opdracht om voor 1 januari 2012 de geluidshinder met 35% te laten afnemen. Lukt dit niet dan wordt opdracht gegeven om de NAVO-Binnenvliegregeling boven Nederlands grondgebied in te zetten, zodanig dat een geluidsreductie van 35% bereikt wordt ten opzichte van het aantal toegestane vliegbewegingen in 2009 (3.600).

De tweede motie, ingediend door SP en VVD, verzoekt de regering om binnen zes maanden een voorstel aan de Kamer voor te leggen voor een validatieprocedure, die gebouwd is op het zoveel mogelijk meten in plaats van berekenen.

Beide moties kunnen worden gezien als een verscherping/aanvulling van de motie Neppérus/Samsom, van maart 2009, waarin wordt opgeroepen tot een hinderreductie per 2012.

De Provincie Limburg en de door overlast getroffen gemeenten Onderbanken, Schinnen en Brunssum zijn verheugd met deze belangrijke stap in het al 31 jaar durende AWACS-dossier, maar blijven zich inzetten voor een verdere vermindering van de overlast.

Gedeputeerde Bert Kersten: Met dit resultaat zijn we weer een stap dichter bij ons doel, namelijk het zo ver mogelijk verminderen van de overlast voor de regio. Dit resultaat hebben we mede te danken aan de gezamenlijke lobby van de Provincie en een drietal gemeentebesturen.

21-5-2010 14:10