Nieuw-Vlaamse Alliantie



"Goed dat Open Vld nu toch bereid is mee te werken aan nieuwe politiek"

klok 21 mei 2010

N-VA-fractieleider Jan Jambon verneemt met plezier dat de Open Vld zich nu toch bereid toont om mee te werken aan een nieuwe eerlijke start voor de politiek. Eind vorig jaar reageerde de partij, bij monde van fractieleider Hilde Vautmans, nog heel wat minder positief op de 20 voorstellen die de N-VA lanceerde voor meer geloofwaardigheid en kwaliteit in de politiek. "Ik kan alleen maar toejuichen dat de nieuwe voorzitter blijkbaar echt voor een nieuwe wind kan zorgen. En ik stel me samen met mijn partij alvast kandidaat om deze voorstellen na de verkiezingen om te zetten in wettelijke initiatieven. Problemen verwacht ik daarbij niet, want veel van hun voorstellen komen perfect overeen met wat ik hen een half jaar geleden al heb gepresenteerd", aldus Jambon.

Half oktober 2009 lanceerde de N-VA een volwaardig uitgewerkt plan met daarin '20 voorstellen voor meer geloofwaardigheid en kwaliteit' (zie bijlage). Dit plan diende als basis voor een eerlijk debat tussen alle politieke partijen. N-VA Fractieleider Jan Jambon stuurde een officiële uitnodiging tot debat naar alle fractieleiders in De Kamer, maar kreeg hierop weinig tot geen reacties. Tijdens een persoonlijke ronde, kreeg hij van de andere partijen te horen dat ze hier geen prioriteit van wilden maken. Ook Open Vld niet. "Maar nu blijkt het momentum toch daar. En dat is goed. In tijden dat iedereen de broeksriem moet aantrekken, is het belangrijk dat de politici zelf het goede voorbeeld geven. Maar ook voor volgende verkiezingen zijn duidelijke regels belangrijk. Pas als de spelregels voor iedereen hetzelfde zijn, strijdt iedereen met gelijke wapens. Ook de N-VA is bij deze verkiezing niet vrij van zonde. We hebben het gevoel dat we nu niet anders konden, maar dit is niet voor herhaling vatbaar."

In de N-VA- voorstellen was onder andere ook al sprake van het afschaffen van de staatssecretarissen, beperken van aantal ministers en het afslanken van de kabinetten. Bovendien wil de N-VA het loon van de parlementairen afhankelijk maken van hun prestaties. Parlementsleden die onvoldoende presteren moeten dat financieel voelen. Ook commissiewerk moet daarbij in rekening genomen worden. Bijlage: application/pdf icon Geloofwaardigheid.pdf

Auteur(s): Jan Jambon, Lijsttrekker Antwerpen Contactinfo:

Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10