Belgische Federale Overheid




Een privacyvriendelijke verkiezingscampagne

Datum: 21 mei 2010

Met het oog op de komende verkiezingscampagne houdt de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer een sensibiliseringsactie voor een verkiezingscampagne die de privacywet naleeft.
Tijdens een verkiezingscampagne maken de politieke kandidaten voor hun propaganda onder meer gebruik van algemeen verspreide folders maar ook van gepersonaliseerde brieven, folders of zelfs e-mail. Hierbij wordt gebruik gemaakt van persoonsgegevens en is de privacywet van toepassing.
Politieke kandidaten mogen persoonsgegevens gebruiken voor hun verkiezingspropaganda, mits bepaalde regels worden nageleefd. Zo mogen zij onder bepaalde voorwaarden de kiezerslijsten en het bevolkingsregister gebruiken voor het sturen van gepersonaliseerde verkiezingspropaganda. Dit geldt niet voor andere gegevensbanken (rijksregister, klantenbestanden van een bedrijf ...). Wanneer bovendien elektronische communicatiemiddelen worden aangewend voor het verspreiden van verkiezingspropaganda, zoals bijvoorbeeld e-mail, dan kan dat in principe enkel mits de betrokkene daarvoor vooraf zijn toestemming heeft gegeven.
Trasnparantie moet ook worden verzekerd. Zo moet de kiezer weten wie hem aanschrijft en waarvoor. Hij heeft ook het recht te weten welke gegevens over hem werden verzameld, onjuiste gegevens te verbeteren en zich zelfs hiertegen te verzetten. De kandidaten moeten alle informatie die vereist is om hieraan te beantwoorden op hun briefwisseling vermelden.

Meer informatie op de website van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.