Rechtbank Almelo


Niet schuldig aan veroorzaken verkeersongeval - Wel geldboete voor rijden onder invloed

Almelo, 21 mei 2010 - De rechtbank Almelo heeft uitspraak gedaan in de strafzaak tegen een bekende voetballer van FC Twente. De 28-jarige verdachte is schuldig bevonden aan het besturen van een auto onder invloed van alcohol. De rechtbank acht hem echter niet schuldig aan het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een medepassagier zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen. Verdachte is wegens het rijden onder invloed veroordeeld tot een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van zes maanden en een geldboete van EUR 5.000,-. Bij de bepaling van de hoogte van de geldboete is rekening is gehouden met de financiële draagkracht van verdachte.

Feitenrelaas
Op 22 november 2009 reed verdachte als beginnend bestuurder met zijn auto in Enschede. Ter hoogte van de kruising Auke Vleerstraat - Strootsweg is de auto van verdachte in de rechterberm terecht gekomen, tegen een verkeersbord en een boom aangereden en gekanteld. In de auto waren twee medepassagiers aanwezig, waarvan één bij dit ongeval zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen. Bij verdachte is kort na het ongeval een alcoholgehalte van 0,80 milligram per milliliter bloed gemeten.

Terechtzitting
De inhoudelijke behandeling van deze strafzaak heeft plaatsgevonden op 7 mei 2010. De officier van justitie stelde dat het ongeluk is veroorzaakt door aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag van de verdachte. De officier heeft een werkstraf van 120 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid gedurende 12 maanden geëist.

Bewezenverklaring
De rechtbank is van oordeel dat verdachte onder invloed van alcohol zijn auto heeft bestuurd en daarmee een verkeersfout heeft begaan. Er is echter niet komen vast te staan dat dit en/of onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag van verdachte het ongeval heeft veroorzaakt. De rechtbank baseert zich hierbij op de verklaringen van beide medepassagiers, verkeersongevallendeskundigen en de verdachte zelf.

Motivering strafoplegging
Bij de terechtzitting heeft verdachte er blijk van gegeven dat hij het laakbare van zijn gedragingen inziet. De rechtbank weegt in het voordeel van verdachte mee dat hij zich op eigen initiatief heeft bekommerd om het welzijn van het slachtoffer. Ook de jeugdige leeftijd van verdachte en het feit dat hij niet eerder met justitie in aanraking is geweest pleiten in zijn voordeel.
De rechtbank is zich ervan bewust dat verdachte zijn publieke bekendheid in dit geval als extra sanctie zal ervaren en dat hij door zijn werkgever reeds is gestraft. Deze omstandigheden zijn echter niet van invloed op de strafbepaling door de rechtbank. De rechtbank besluit tot oplegging van een geldboete aan verdachte. Bij de bepaling van de hoogte van het bedrag is nadrukkelijk rekening gehouden met het - aanmerkelijk hoge - inkomen van verdachte.

Straf
Verdachte is veroordeeld tot een geldboete van EUR 5.000,- en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zes maanden.

LJ Nummer

BM5259

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Almelo
Datum actualiteit: 21 mei 2010 Naar boven