NIBRA

BRANDVEILIGHEID TIJDENS HET WK VOETBAL

Nog even en het WK voetbal barst los. Nederland kleurt langzaam maar zeker oranje, tuintjes en voorgevels worden versierd en voetbalfans maken afspraken om samen naar de wedstrijden te kijken. Dat is natuurlijk gezellig, maar...staat de barbecue wel veilig, hangen de vlaggetjes niet te laag? Kortom: denkt u tijdens het WK ook aan brandveiligheid?

HORECA
De brandweer controleert de horeca in elk jaar op brandveiligheid tijdens de feestdagen. Ze let onder meer op veilige versiering en de aanwezigheid van vluchtwegen, blusmiddelen en noodverlichting. In de horeca gelden de brandveiligheidsregels het hele jaar door en de exploitanten zijn hiervan dan ook goed op de hoogte.

BIJ U THUIS
Maar bij u thuis is brandveiligheid niet minder belangrijk. Omdat de brandweer niet bij iedereen kan controleren, vraagt ze u hier zelf op te letten. Wees alert tijdens festiviteiten rondom het WK: heeft u (brand)veilige versiering, kunnen uw gasten veilig vluchten in geval van brand, heeft u gedacht aan een blusmiddel en met hoeveel mensen zit u eigenlijk in een ruimte?
Folders hierover kunt u vinden op de site www.brandweer.nl/haaglanden

VEILIGHEID IN DE STRAAT
Gezellig, al die versierde straten en buurten. Toch vragen we u rekening te houden met de bereikbaarheid van uw straat of buurt voor brandweer en ambulance. Hangt u versieringen boven de openbare weg op 4,20 meter hoogte en houdt u een breedte vrij van tenminste 3,50 meter.

TIPS
Als u zelf controleert op brandveiligheid houdt u zich dan aan de regelgeving die daarvoor geldt. Hieronder vindt u een aantal handige tips

* Het gebruik van brandbaar plastic (oranje)versiering - binnen - is levensgevaarlijk en daarom al jaren verboden. Goede versiering is brandvertragend, dit staat vermeld op de verpakking. U kunt brandbare stoffen ook zelf brandvertragend maken door te impregneren, raadpleeg hiervoor de vakhandel (Bouwmarkten & doe-het-zelfzaken). Voor de horeca geldt een certificaatplicht.
* Versiering moet op minimaal 0,5 meter afstand blijven van spotjes en andere apparaten (TV !) waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen.

* Plafondversiering moet zó zijn aangebracht, dat zij buiten bereik van het publiek hangt. Dit bereikt u door de versiering op ten minste 2,50 meter hoogte aan te brengen.

* Vlaggen en doeken die horizontaal tegen het plafond zijn aangebracht moeten onderspannen worden met een metaaldraad, onderlinge afstand maximaal 0,35 meter.

* Met lucht gevulde (oranje) ballonnen zijn toegestaan.
* Versiering mag het zicht en de werking van de vluchtroute of andere veiligheidsvoorzieningen (blusmiddelen) niet belemmeren.
* Brandproef: als u twijfelt of versieringen brandvertragend zijn, kunt u dit met een eenvoudige proef zelf testen. Daarbij gaat u als volgt in de buitenlucht te werk:

- neem een monster (van ongeveer 5 bij 25 centimeter) van het materiaal,

- houdt het uiteinde van het materiaal in een vlam van een aansteker of lucifer,

- neem, nadat het proefstuk heeft vlam gevat (of na 5 seconden), de ontstekingsbron weg,

- vlammen moeten direct doven (binnen 15 seconden), nasmeulen mag maximaal 60 seconden,

- doven de vlammen niet direct of komen er brandende druppels vrij, dan heeft het materiaal niet de vereiste brandvertragende kwaliteit.

De brandweer rekent er op dat u tijdens het WK zorgt voor de veiligheid van uzelf en uw gasten, zoals u op de brandweer kunt rekenen!