Provincie Overijssel



Snelheid op en inrichting van provinciale wegen aangepast

21 mei 2010

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de functie en inrichting van alle provinciale wegen tegen het licht gehouden. Op negen wegen gaat een nieuw snelheidsregiem gelden. Hierbij gaat het om een snelheid van 60 km/uur op de wegen in Steenwijkerland (N 334, N 762), Kampen (N 763), Twenterand (N 750), Hof van Twente (N 753, N 754, N 824) en Borne (N 741). De N 765 in Kampen gaat van 60 naar 80 km/uur. Ook de vorm van de wegen en de inrichting van het gebied er omheen worden waar nodig aangepakt.

De evaluatie van de wegencategorisering 1999 - 2009 en de vastgestelde hoofdinfrastructuur uit de Omgevingsvisie vormen de basis voor de nieuwe indeling van provinciale wegen naar stroomwegen (100 km/uur), gebiedsontsluitingswegen (80 km/uur) en erftoegangswegen (60 km/uur). Bij het toekennen van de functie en vorm aan een weg hebben Gedeputeerde Staten onder andere rekening gehouden met de economische functie en de betekenis van het gebied voor leefbaarheid, toerisme en natuur.

Het provinciebestuur wil de komende twintig jaar deze ambities gaan uitvoeren. De plannen voor de nieuwe wegencategorisering liggen van 25 mei tot en met 5 juli ter inzage in het provinciehuis te Zwolle en alle gemeentehuizen in Overijssel. Na de zomer worden de binnengekomen reacties beoordeeld en verwerkt. Naar verwachting nemen Provinciale Staten eind dit jaar een definitief besluit over de functie en inrichting van de provinciale wegen.

Evaluatie

Uit de evaluatie van de wegencategorisering tussen 1999-2009 blijkt dat door onder andere de aanleg van rotondes, nieuwe rondwegen en de verlaging van de snelheid op (parallel)wegen de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en doorstroming op een groot aantal provinciale wegen flink is verbeterd. Ook is het aantal ongevallen met ernstige slachtoffers op wegen waar de provincie verkeersveiligheidsmaatregelen heeft genomen, zoals bermverharding, middengeleiders en opvallende kruispunten, sterk gedaald (28%).

Gedeputeerde Job Klaasen, verantwoordelijk voor mobiliteit in Overijssel: "We zijn op de goede weg. Uit de evaluatie blijkt dat de Overijsselse aanpak werkt. Het verbetert de doorstroming en bereikbaarheid, zorgt voor meer veiligheid en een aanzienlijke verbetering van de leefbaarheid.

Dit is voor Gedeputeerde Staten reden om deze koers voort te zetten."

Uitvoeringsprogramma

In het nieuwe wegencategoriseringsplan dat nu ter inzage ligt, zijn de hoofdlijnen voor de functies en inrichting van de provinciale wegen vastgelegd. Het zijn de provinciale ambities voor de komende twintig jaar. De verdere uitwerking van de plannen rond de inrichting van provinciale wegen vindt plaats in het uitvoeringsprogramma 2012 - 2020. Hierin beschrijft de provincie of een aanpassing van de inrichting van de wegen noodzakelijk is, op welke manier en wanneer dat gaat gebeuren en hoeveel dat gaat kosten.

Job Klaasen: "Dit betekent dus niet dat de schop morgen in de grond gaat om de functies en vorm van onze wegen te veranderen. Wanneer dit gebeurt, is mede afhankelijk van de aard van de knelpunten rond bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Op deze wijze werken we stapsgewijs toe naar een duurzaam veilig wegennet." Daarnaast is het nieuwe categoriseringsplan een kader voor het beoordelen van ruimtelijke ontwikkelingen en de effecten daarvan op de doorstroming op wegen.

Onderzoek naar ruimtelijke kwaliteit

Naast de herinrichting van de weg kijkt de provincie ook naar mogelijkheden om de ruimtelijke kwaliteit van het gebied rond de weg te verbeteren. Gedeputeerde Staten voeren daarom, verspreid over Overijssel, zes onderzoeken uit bij verschillende wegen. De resultaten worden meegenomen in het uitvoeringsprogramma 2012 - 2020. De te onderzoeken gebieden zijn provinciale wegen in de gemeenten Steenwijkerland (N 334, N 762), Zwartewaterland - Kampen (N 760), Olst-Wijhe (N 337), Ommen - Twenterand (N 347 en N 341), Hof van Twente (N 753, N 754, N 824), Dinkelland - Losser (N 736, N 349, N 342).

Kijk voor meer informatie over de functie en inrichting van de provinciale wegen, de rapporten en de kaarten op www.overijssel.nl/wegencategorisering.