Gemeente Hoorn

Eerste integrale henneprooidag in Hoorn succesvol

Op woensdag 19 mei werd de eerste integrale henneprooidag gehouden door de gemeente Hoorn, politie en IntermarisHoeksteen. De partners onderzochten vijf panden. In alle gevallen werden hennepkwekerijen aangetroffen. De gemeente Hoorn gaat de schade verhalen op de daders. Tot voor kort traden vooral politie en het Openbaar Ministerie samen op in een strafrechtelijk onderzoek. Nu zijn ook de gemeente, woningcorporaties, de Belastingdienst, Liander, de sociale recherche en UWV betrokken bij het signaleren en aanpakken van eigenaren van hennepkwekerijen. Door de nauwe samenwerking en kennisuitwisseling van verschillende partners kan breder en sneller worden ingegrepen. De gemeente Hoorn neemt het voortouw in de samenwerking tussen de partners, ook vanwege het feit dat de gemeente de nodige bevoegdheden heeft. Voorbeelden zijn de bevoegdheid om een pand te sluiten en het verhalen van de kosten van ontmanteling van een kwekerij.

Hennepplantages In een woning aan de Kieftentuin werd een plantage aangetroffen met 153 planten. Tevens werd geconstateerd dat elektriciteit buiten de meter om werd gestolen. De bewoner van het pand, een 35-jarige man, werd aangehouden en verhoord. Op de zolder van een woning aan de Ekster trof de politie een kwekerij met 65 planten en 55 stekjes. Hier bleek geen sprake te zijn van diefstal van stroom.

Op het Gerard den Brabanderhof vond de politie op zolder een kwekerij met 217 potten waaruit de hennep net geoogst was. Er was sprake van diefstal van stroom. In de Mathilde Wibautstraat werd een kwekerij aangetroffen met 69 planten. De bewoner verklaarde dat het de eerste oogst zou worden. In deze woning werd ook diefstal van stroom geconstateerd. Op de Stijl trof de politie een professionele kwekerij aan met maar liefst 330 planten. Ook hier was sprake van diefstal van stroom.

Kosten verhalen In alle gevallen gaat de gemeente Hoorn over tot bestuurlijke aanpak vanwege gevaarzetting voor de omgeving. Dit betekent dat de situatie direct onschadelijk is gemaakt en de kosten van de ontmanteling verhaald worden op de daders. Woningcorporatie Intermaris gaat een procedure opstarten om de huurders van de woningen aan de Stijl en Mathilde Wibautstraat uit hun woning te zetten.