Website maakt zzp'er wegwijs in partijprogramma's

21/05/2010 16:55

PZO

DIT IS EEN ORIGINEEL PERSBERICHT VAN PLATFORM ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

Den Haag, 21 mei 2010 - "De komende kamerverkiezingen zijn belangrijker dan ooit voor de zzp'er. Voor het eerst besteden bijna alle politieke partijen aandacht aan zelfstandig ondernemerschap in hun programma's. Ze erkennen dat zzp'ers belangrijk zijn voor de economie", zegt voorzitter Esther Raats van het Platform Zelfstandige Ondernemers bij de lancering van verkiezingsmodule op de website www.pzo.nl.

Op de website kunnen zelfstandige professionals vanaf vandaag eenvoudig controleren hoe politieke partijen over hen denken. Bijna alle partijen besteden in hun programma's aandacht aan zelfstandigen. "De politiek heeft de zzp'er ontdekt als doelgroep en economische factor", aldus Raats. "Geen wonder, want alle zzp'ers samen zijn goed voor vijftien kamerzetels."

PZO analyseerde de programma's van alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten in samenwerking met het Instituut voor Politiek en Publiek. Zo besteden ChristenUnie, CDA en D66 een hele paragraaf aan zzp'ers. Vooral PvdA en VVD besteden er ruim aandacht aan in hun hoofdstuk over ondernemerschap. SGP en SP spreken zich uit over de urennorm. GroenLinks wil de zelfstandigen omarmen met sociale zekerheid. Alleen de Partij van de Dieren, PVV en Trots op Nederland besteden in hun programma geen enkele aandacht aan zzp'ers.

De partijen lijken het erover eens dat het zogeheten urencriterium een onnodige hindernis is voor zzp'ers. Nu moet een zelfstandige officieel nog minimaal 1.225 uur aan zijn onderneming besteden om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek. Over sociale voorzieningen, zoals bijvoorbeeld voor arbeidsgeschiktheid lopen de meningen het meest uiteen.

"Wij geven geen stemadvies", zegt Raats-Coster. "Elke zelfstandige bepaalt tenslotte zijn eigen prioriteiten. Met de verkiezingsmodule op onze website willen we vooral duidelijk maken welke cruciale beslissingen het volgende kabinet mogelijk neemt, zodat bijna 900-duizend zzp'ers, daar in het stemhokje rekening mee kunnen houden."

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)

Met 20.000 leden is PZO de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). PZO behartigt de collectieve belangen van de leden in politiek Den Haag. Daarnaast ondersteunt PZO haar leden met onder meer een juridische helpdesk en andere ledendiensten, zoals collectieve verzekeringsarrangementen. De vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers is opgericht in 2002.