Haven Amsterdam

Opleiding "Logistiek Procesoperator"

21 mei 2010
Op 12 mei jl is door Haven Amsterdam in samenwerking met SWA, een detacheringsbedrijf in de haven en industrie, een Ontbijtsessie georganiseerd op het complex van Agidalex, thuisbasis van de afdeling Beheer en Onderhoud van Haven Amsterdam.

Tijdens het Ontbijt werden de mogelijkheden van een specifieke MBO-leergang procestechniek gepresenteerd. SWA heeft een jarenlange ervaring met het opzetten van MBO-opleidingen. Zij heeft in overleg met Technicom uit Hoogvliet en de Vapro een opleidingspakket opgesteld ten behoeve van de benzine-op-en overslagbedrijven in de Amsterdamse Haven. Deze opleiding is juist ook geschikt voor mensen die aan de logistieke kant van de tankopslag-en overslag zitten. De opleiding Logistiek Procesoperator leidt op tot het VAPRO A of B-diploma en duurt circa 2 jaar. SWA zal de werving en selectie van leerlingen ter hand nemen.

Daarbij helpt het als bedrijven uit de natte bulk sector te kennen geven dat zij bereid zijn tezijnertijd leer-/werkplekken ter beschikking te stellen en ook op andere manieren aan de opleiding bij te dragen. Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid dat vaste medewerkers van havenbedrijven aan de opleiding deelnemen. Middels een Erkenning van Verworven Competenties (EVC) kan het scholingstraject op maat worden aangeboden. De medewerkers kunnen zo hun werkervaring kwalificeren en met aanvullende scholing omzetten in een waardevol diploma Het voornemen is in september 2010 met de opleiding te starten. Een aantal bedrijven heeft zich reeds opgegeven. In de komende periode wordt met andere potentiele deelnemers in de haven en de regio als geheel gesproken.

Scholing en arbeidsmarkt is een zeer strategisch domein voor Haven Amsterdam. De ambities die we hebben geformuleerd in onze havenvisie om in 2020 onze overslag te verdubbelen van 60 naar 120 miljoen ton lading, kan alleen gehaald worden als ook aandacht wordt gegeven aan het aspect van (bij)scholing, verbetering van opleidingen en de rol van de ondernemingen hierin. Groei efficiency, verbetering arbeidsproductiviteit en, versterking arbeidsklimaat zijn hierbij belangrijke factoren. Daar komt bij dat, net als veel andere sectoren, ook de haven van Amsterdam te maken heeft met vergrijzing, tot 2020 gaat bijna 25% van het werknemersbestand met pensioen. Hoewel de tijd met de huidige crisis niet meewerkt, is het van groot belang dat juist nù initiatieven worden genomen om aan dit probleem, wat straks voluit op ons afkomt, het hoofd te bieden.

Het is een goede zaak dat juist de markt zelf hier haar kansen pakt. Zij kent immers de behoeftes van de bedrijven als geen ander en juist zij is in staat door middel van het combineren van kennis en kunde de relevante opleiding op te zetten en te coördineren. Haven Amsterdam is blij dat SWA deze handschoen samen met Technicom oppakt. Gezien het potentieel van de opleiding is er de hoop dat een samenwerkingstraject met het Haven College op gang komt.

Meer informatie?
Irene Lem, directeur SWA, tel. 06-5332.8751 en e-mail i.lem@weetvanwerken.nl en Larissa Post, vestigingsmanager, telefoon 06-5126.0924 en e-mail l.post@weetvanwerken.nl.