Talis


Talis start met âEen Eigen Huisâ

Huurders krijgen aanbod om hun woning te kopen

Talis komt huurders tegemoet die hun huidige huurwoning willen kopen. Eind mei start de woningcorporatie met âEen Eigen Huisâ, een campagne waarbij Talis huurwoningen in Nijmegen en Wijchen tegen gunstige voorwaarden te koop aanbiedt aan bewoners. Zij krijgen hiervoor een aanbieding en tegelijkertijd gaat de website www.taliseigenhuis.nl online.

Het gaat om eengezinswoningen en appartementen in buurten waar nu voornamelijk huurhuizen staan. Talis verwacht dat huurders wel willen kopen, maar dat de maandelijkse hypotheeklasten bij een traditionele hypotheek aanzienlijk hoger uitvallen dan de huur. Talis biedt potentiële kopers via de Starters Renteregeling gunstige koopvoorwaarden waardoor een eigen huis stukken dichterbij komt. In eerste instantie worden huurders benaderd die in het verleden al eens een aanbod kregen.

Dit past in de koers van Talis. De corporatie wil kopers een steun in de rug geven, door goede en betaalbare woningen aan te bieden. Walter Hamers, directeur van Talis:â De manier waarop je prettig woont bepaal je zelf. Talis wil mensen met minder keuze- en
investeringsmogelijkheden hierin ondersteunenâ. Door een deel van de woningen te verkopen, komt er meer variatie in buurten tussen huur en koop. Met de opbrengst heeft Talis bovendien meer financiële armslag voor belangrijke nieuwe investeringen in de sociale huursector en speciale projecten in samenwerking met de zorgsector. Talis verwacht met de campagne âEen Eigen Huisâ nog dit jaar minstens 50 woningen te verkopen in Nijmegen en Wijchen.

Bij de Starters Renteregeling kunnen de netto hypotheeklasten voor de koper tot wel dertig procent lager uitvallen dan bij een reguliere hypotheek. Talis schiet namelijk tien jaar lang twintig procent van de hypotheekrente voor. Dit voorschot betalen kopers terug na dertig jaar, of na verkoop van de woning. Bij verkoop heeft de klant altijd recht op minimaal de helft van de overwaarde. Als er geen overwaarde blijkt te zijn, dan wordt het voorschot kwijtgescholden. De Starters Renteregeling is ontwikkeld door diverse woningcorporaties, Vereniging Eigen Huis en verzekeraar FBTO en onlangs uitgeroepen tot hypotheekproduct van het jaar.

Talis organiseert op 31 mei in Lux onder de titel âBaas in uw eigen huisâ een debat over koopvormen en de verkoop van huurwoningen.