Vrije Universiteit Amsterdam

Ammonieten uit het Russische Pacifische Krijt


* Startdatum: 21-05-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Evolution of Late Cretaceous ammonites and bio-events in the Russian Pacific


* Spreker: E.A. Jagt-Yazykova


* Promotor: prof.dr. J. Smit


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Elena Yazykova bestudeerde alle soorten ammonieten (een uitgestorven groep weekdieren verwant aan de huidige inktvissen) uit het Albien tot en met het Maastrichtien (d.w.z., tussen 115 en 65 miljoen jaar geleden) van de Pacifische kust van Rusland. Yazykova hield drie aspecten in het oog: ammonieten en milieuveranderingen/links met kenmerken van het gesteente waarin ze voorkomen; ammonieten en verspreidingspatronen en ammonieten en patronen van uitsterven, verplaatsen en opbloei.

Yazykova constateert in haar onderzoek dat er geen afname in diversiteit is waar te nemen vanaf het laat-Albien (ca. 110 miljoen jaar geleden) aan de Pacifische kust van Rusland. Ammonieten waren heel goed in staat zich aan te passen na elke uitstervingsgolf, herstelden vlot en dit leidde tot nieuwe soorten.

De fauna's van de Pacifische kust hebben een lokaal karakter en dit staat vergelijkingen met andere gebieden wereldwijd in de weg. Slechts het koppelen van `events' (karakteristieke perioden waarin fauna's bepaalde trends volgden) maakt samenhang mogelijk, omdat de indexfossielen uit de diverse Krijtetages elders in de wereld hier ontbreken. Hierbij telde Yazykova de gegevens op die zij verkreeg uit studies van bepaalde soorten tweekleppigen (inoceramiden) en kiezelskeletjes van radiolariën (stralendiertjes) die samen met de ammonieten voorkomen.

Yazykova herkende vier regionale bio-events tussen het Albien en Maastrichtien, elk gebaseerd op bepaalde ammonietenfauna's en schaaltypes. Het uitsterven van ammonieten moet plotseling, catastrofaal, geweest zijn.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam