Ingezonden persbericht

Amsterdam, 21 mei 2010

Maroc.NL lanceert STANN: Stemadvies voor Nieuwe Nederlanders

STANN staat voor stemadvies voor nieuwe Nederlanders, een stemwijzer die inzoomt op de voor 'Nieuwe Nederlanders' belangrijke thema's. Door middel van 20 stellingen zoals "Geen hoofddoek in overheidsdienst" en "Etnische registratie is akkoord" wordt gekeken hoe iemands politieke opvattingen zich verhouden tot die van de politieke partijen. Ook kan in een oogopslag bekeken worden wat de verschillen en overeenkomsten tussen de eigen standpunten en die van de partijen zijn.

STANN is een initiatief van Stichting Maroc.NL en wordt vandaag gelanceerd. De website is te bereiken op het volgende adres: http://www.stemadvies.info

Met STANN willen we het debat stimuleren en de opkomst van 'Nieuwe Nederlanders' bevorderen. Uit onderzoek van FORUM blijkt dat veel 'Nieuwe Nederlanders' twijfelen of ze gaan stemmen met de volgende motivatie: "61% weet niet op welke kandidaat te stemmen, 54% niet op welke partij."

Onze achterban is actief betrokken bij de keuze van de stellingen d.m.v. een internetenquête onder 1000 bezoekers van Maroc.NL. De enquêteresultaten zijn hier te bekijken: http://stann.maroc.nl/ONDERZOEK_VERKIEZINGSTHEMAS_MAROCNL.pdf

De standpunten van de partijen zijn primair gebaseerd op de individuele verkiezingsprogramma's. Waar deze tekort schoten is gebruik gemaakt van secundaire bronnen zoals websites en weblogs van partijen, transcripties van Kamerdebatten en nieuwsberichten.

STANN probeert inzichtelijk te maken in hoeverre de politieke partijen de belangen van 'Nieuwe Nederlanders' (zeggen te) vertegenwoordigen.

STANN is neutraal opgezet en zal actief aangeboden worden via nadere kanalen.

Noot voor redactie (