Gemeente Rotterdam
Collegeberichten Rotterdam 18 mei 2010

Burgemeester

1

18-05

Het college stelt de Burgerzaal van het Stadhuis op donderdag 20 mei om 19.00 uur beschikbaar voor het ontvangst van de deelnemers van het ESHO 2010 (European Society for Hyperthermic Oncology) een ontvangst aan. Tijdens deze conferentie worden verschillende methoden voor de behandeling van kanker besproken. Wethouder Volkgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang zal bij het ontvangst als gastvrouw optreden.

Wethouder Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie

1

11-05

Het college heeft besloten de volgende projecten onder de Monitor Omvangrijke Automatiseringsprojecten te brengen:

1. Single Euro Payment Area (SEPA): het gemeentebreed invoeren van de Europese afspraken op het gebied van financieel verkeer.

2. Oracle R12: realisatie en implementatie van een nieuwe versie van het bedrijfsvoeringsysteem Oracle (release 12) per 1 januari 2012.

3. Ontwikkeling Dienstverlening / ontwikkelen Events.

De doelstelling van de Monitor Omvangrijke Automatiseringsprojecten is het beperken van de risico's door het inbouwen van meer "checks and balances" in omvangrijke automatiseringsprojecten.

2

18-05

Het college heeft de heer J.P. de Kreij voorgedragen om te worden herbenoemd als commissaris van Evides N.V.

3

18-05

Het college heeft de reactie op het werkdocument Hof van Delfland, een concept van de Ruimtelijke visie Hof van Delfland 2025, vastgesteld. In een brief aan de Hof van Delflandraad laat het college weten het document een inspirerend verhaal te vinden dat duidelijk maakt waarom de verschillende overheden willen en moeten samenwerken. De recreatieve waarde van het gebied moet verbeteren. Er komt meer samenhang tussen de verschillende projecten die de partners van de Hof van Delfland tot nu toe ieder apart voor elkaar proberen te krijgen. De visie is een belangrijke eerste stap. Na de zomer moet het investeringsprogramma volgen, met bijbehorende afspraken om bestaande projecten ook echt uit te voeren. De deelnemende partners aan de Hof van Delflandraad zijn Provincie Zuid-Holland, stadsgewest Haaglanden, Hoogheemraadschap Delfland, ministerie LNV, ministerie VROM, gemeenten Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland, Westland, Den Haag, Rijswijk, Delft, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1

18-05

Het college heeft de verantwoordingsinformatie van de specifieke rijksregelingen 2008 herzien. Het college vraagt de gemeenteraad deze vast te stellen waarna de gewijzigde verantwoordingsinformatie aan het Rijk aangeboden wordt.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1

18-05

Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan "Hillesluis" vast te stellen. Het plan voorziet in enkele nieuwe ontwikkelingen, waaronder bouwplannen op de hoek Putselaan/ Hillevliet ("Wielslag"), Beukelaarsstraat, Groningerstraat, hoek Adriaen Nimantsstraat/ Groene Hilledijk en een verbreding van het wateroppervlak van de singel aan de Hillevliet.

Ook is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor een bestemmingsverruiming met de functie horeca voor maximaal zes panden in het gebied Beijerlandselaan 129 t/m 167 en Zuidpolderstraat 77.

2

18-05

Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan "Tarwewijk" vast te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 18 december 2009 tot en met 28 januari 2010 voor iedereen ter inzage gelegen. In deze periode zijn er geen zienswijzen ingediend.

De Tarwewijk is onderdeel van de deelgemeente Charlois en ligt direct ten zuiden van de Maashaven. Met het plan kunnen er drie ontwikkelingen mogelijk gemaakt worden. Dit zijn de bouwontwikkelingen aan de Hellevoetstraat (bouwhoogte maximaal 5 lagen), het Rijsoordpad en het permanent mogelijk maken van het gebruik van de Maassilo.

3

18-05

Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan "Pendrecht" vast te stellen.

Het plan voorziet in een actualisering van de al geldende bestemmingsplannen en voorziet in een herstructurering van bestaande woonbuurten. De herstructurering omvat voornamelijk vervangende woningbouw ten zuiden van de Sliedrechtstraat.

Met het plan kan aan de Sommelsdijkstraat een kinderopvang worden gerealiseerd en aan de Sliedrechtstraat kan een bestaand medisch-sociaal centrum worden vergroot.

Ook bevat het plan enkele wijzigingsbevoegdheden, namelijk:

1. voor realisering van woningen en andere voorzieningen ten zuiden van de Abbenbroekweg;

2. voor verlenging van de Tiengemetensingel;

3. voor werkwoningen aan de Slinge/ Melissantstraat.

Op 12 januari 2010 heeft de deelgemeente Charlois een zogenaamde inloopavond gehouden, waarbij belangstellenden kennis konden nemen van het destijds aankomende bestemmingsplan. In de periode dat het plan ter inzage lag zijn er geen zienswijzen ingediend.

4

18-05

Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan "Feijenoord" gewijzigd vast te stellen.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 10 juli 2009 tot en met 20 augustus 2009 voor iedereen ter inzage gelegen. In deze periode zijn er zienswijzen ingediend. Mede naar aanleiding van deze zienswijzen heeft het college voorgesteld de toelichting en bestemmingsregels aan te passen en het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

Wethouder Economie, Verkeer en Vervoer

1

20-04

Het college heeft "de 10 spelregels van de weg" vastgesteld. Hierin wordt beschreven welke eisen Rotterdam stelt aan de uitvoering van verkeersmaatregelen op het wegennet om de overlast voor de weggebruikers te beperken. De spelregels moeten ervoor zorgen dat men minder vaak wordt verrast door afsluitingen en dat men altijd een goede omleidingsroute kan volgen. Verder is het uitgangspunt dat de belangrijkste wegen minimaal 95% van de tijd (in kalenderdagen) beschikbaar moeten blijven.

2

18-05

Het college heeft besloten om het conceptraadsvoorstel met het ontwerpbesluit en de tekening over de plannen voor een wegonttrekking van een gedeelte van de Merseyweg ter inzage te leggen. De onttrekking is nodig voor de uitbreiding van het terrein van het transportbedrijf Cobelfret B.V.

3

18-05

Het college heeft, op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening Rotterdam 2008, besloten om locaties en wegen in de Waalhaven aan te wijzen om de parkeerproblemen in dit gebied aan te pakken. Deze aanwijzing is noodzakelijk om handhavend te kunnen optreden tegen parkeerexcessen. Het gaat om verschillende parkeerproblemen. Zo worden er voertuigen, caravans en aanhangwagens op plekken geparkeerd waar dit niet is toegestaan en worden voertuigen onwettig langs de openbare weg te koop aangeboden. Met dit besluit wordt langdurige overlast voorkomen. Op de reguliere parkeerplekken mag een voertuig maximaal drie dagen geparkeerd staan. Het havenbedrijf heeft speciale parkeerplekken aangewezen waar voertuigen (transportwagens) langer mogen staan. Verder worden er afspraken gemaakt met autobedrijven over het aantal voertuigen en de straal waarbinnen voertuigen mogen worden geparkeerd rond autobedrijven in het Waalhavengebied. In het gebied gaat daarnaast een verbod gelden op de verkoop van voertuigen. Stadstoezicht is verantwoordelijk voor het handhaven van deze maatregelen.

Wethouder Participatie, Cultuur en Milieu

1

18-05

Het college heeft de opdracht verleend aan de vijf ambassadeurs voor homo-emancipatie om tot eind 2010 actief organisaties en scholen te benaderen over het bespreekbaar maken van homoseksualiteit.

2

18-05

Het college heeft besloten om mr. A. Emmerig met ingang vanaf 18 mei 2010 te benoemen tot bestuurslid van de Rotterdamse Kunststichting voor een periode van maximaal 4 jaar.

3

18-05

Het college heeft het jaarrapport over 2009 van YOUR WORLD vastgesteld. Ter evaluatie van het jongerenjaar zijn 27 betrokkenen geïnterviewd. De groep geïnterviewden was divers van samenstelling. Er is gesproken met jongeren, beslissers, organisatoren, bestuurders, adviseurs, bedenkers, eindgebruikers, instellingen en deelgemeentes. Hen is gevraagd naar meningen over de inhoud, de organisatie en de maatschappelijke effecten. Samenvattend is gevraagd naar een eindcijfer zowel vanuit de geïnterviewde zelf als door de ogen van de jongeren gezien. De jongeren die hebben geparticipeerd waren het meest positief. De waardering voor het jaar liep sterker uiteen bij de volwassenen dan bij de jongeren.

Schriftelijke vragen

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

*

het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over de financiën van het project Hofbogen

*

het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over fietsparkeren in garages

*

het raadslid mevr. J. Strörmann (SP) over de stand van zaken inburgering

*

de raadsleden dhr. R. Sorensen (Leefbaar Rotterdam) en dhr. L. Bruijn (PvdA) over nieuwe uniformen Stadstoezicht

*

het raadslid mevr. N.E. Weltevrede (CDA) over afsluiting fietsbuis Beneluxtunnel

*

de raadsleden L.P.M. de Kleijn (SP) over lantaarnpalen in Oosterflank