Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 21 mei 2010

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Met het oog op het omzetten van de Europese richtlijn over de benaming van planten en andere organismen naar Vlaamse regelgeving, wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief vier besluiten over de reglementering van de handel in en de keuring van zaaizaden van groenvoedergewassen, van zaaigranen, van zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen; en van groentezaad en zaad van chicorei voor de industrie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 430.000 euro aan de vzw Ex-Change in Wilrijk als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'uitvoering van 180 interventies in 2010, waarvan 30% in Malawi, Mozambique en Zuid-Afrika.'

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurde op 25 september 2009 het concept, de werkwijze en timing van het monitoringsinstrument goed voor de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord 2009-2014 en ViA. Een interdepartementale werkgroep heeft daarna de belangrijkste strategische doelstellingen en ViA-projecten in het Vlaams regeerakkoord geïdentificeerd. De Vlaamse Regering keurt nu principieel de voorgestelde strategische doelstellingen en sleutelprojecten goed. Ze geeft de interdepartementale werkgroep de opdracht om de fiches van de sleutelprojecten verder aan te vullen, mijlpalen en criteria te ontwikkelen om te bepalen of ze op koers liggen, de monitoringstool elektronisch hanteerbaar te maken en up-to-date te houden en een eerste monitoringsoefening voor te bereiden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois

In het kader van een een juridische betwisting tussen de federale btw-administratie en het toenmalige Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap over de toe te passen btw-aanslagvoet op de renovatiewerken aan het Errera-gebouw in Brussel, de ambtswoning van de Vlaamse minister-president, verleent de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het ten laste leggen van het Vlaams Fonds voor Lastendelging van 1,79 miljoen euro, de totale som waartoe de Vlaamse Gemeenschap werd veroordeeld.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten

De ARKimedesregeling is een durfkapitaalregeling voor starters en KMO's in Vlaanderen. Het is een initiatief van de Vlaamse Regering en de Participatiemaatschappij Vlaanderen. De eerste investeringsperiode loopt voor de meeste investeringen in januari 2011 af. Opdat starters en KMO's in Vlaanderen ook in 2011 nog beroep zouden kunnen doen op Arkimedesmiddelen beslist de Vlaamse Regering tot lancering van het tweede ARKimedesfonds met een fondsgrootte van 100 miljoen euro.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van het Protocol tot wijziging van het Verdrag over wederzijdse administratieve bijstand in fiscale aangelegenheden. Het Verdrag is het resultaat van een samenwerking tussen de Raad van Europa en de OESO en strekt er toe de internationale samenwerking te bevorderen met het oog op een betere toepassing van de nationale fiscale wetgevingen, terwijl de fundamentele rechten van de belastingplichtigen gewaarborgd blijven. De wijziging beoogt twee doelstellingen: het Verdrag afstemmen op de geëvolueerde internationale afspraken over informatieuitwisseling, meer bepaald de opheffing van het bankgeheim; en het Verdrag openstellen voor landen die geen lid zijn van de OESO of van de Raad van Europa. De wijzigingen zijn een nieuwe belangrijke stap op internationaal niveau in het kader van de fraudebestrijding.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de inhaaloperatie van de jeugdverblijfsinfrastructuur en de financiering ervan. Het betreft een aanpassing van de oorspronkelijk gekozen manier om de inhaalbeweging te realiseren. Concreet gaat het om acht projecten voor nieuwe jeugdherbergen in Brugge, Brussel, Oostende, Hasselt, Diest, Lier, Brasschaat en Kortrijk. De Vlaamse Regering machtigt de Vlaamse minister voor Toerisme om de nodige stappen te ondernemen om het voorgestelde scenario te implementeren en de bestekken van de overheidsopdrachten uit te werken.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering neemt de nodige maatregelen aansluitend bij de vernietiging uitgesproken door de Raad van State van een benoeming van een algemeen directeur bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor het werkjaar 2010 een subsidie toe van 258.000 euro aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen voor de realisatie van de opdrachten uit het convenant 2008-2010 naar de doelgroep Subsaharaanse Afrikaanse migranten en reizigers. De subsidie wordt verhoogd met 6.000 euro voor een verhoging van de eindejaarspremie, managementsondersteuning en werkdrukvermindering.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar uitvoeringsbesluit bij het decreet Bijzondere Jeugdbijstand en het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid. Het uitvoeringsbesluit betreft een coördinatie van enkele uitvoeringsbesluiten en kadert in het Actieplan Reguleringsmanagement van de Vlaamse overheid. Bij de opmaak van de gecoördineerde versie zijn nog een aantal legistieke en redactionele foutjes in het ontwerp geslopen. Die worden met dit wijzigingsbesluit rechtgezet. Er is één beperkte inhoudelijke wijziging: het aantal plaatsen voor de meisjes in Beernem wordt van 30 naar 36 plaatsen gebracht.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de vergunning, de erkenning en de subsidiëring van een pilootproject Diensten Inclusieve Ondersteuning door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Die diensten zijn gericht op ambulante ondersteuning van personen met een handicap. Daarvoor wijzigt de Vlaamse Regering het besluit rond de goedkeuring en subsidiëring van geïntegreerde woonprojecten voor personen met een handicap en heft ze het besluit over de erkenning en subsidiëring van diensten voor beschermd wonen op.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering legt principieel de investeringssubsidie en de bouwtechnische en bouwfysische normen vast voor de Verzorgingsvoorzieningen. Hierbij wordt onder meer de maximale subsidiale oppervlakte verhoogd in alle ziekenhuizen, en wordt de maximale subsidiale kostprijs per m2 en per overdekte duurzame parkeerplaats verhoogd. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering keurt het huishoudelijk reglement goed van het Raadgevend Comité bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met een aantal ontwerpen van koninklijke besluiten die uitvoering geven aan twee spoorwegwetten, op voorwaarde dat de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn niet valt onder de definitie van 'spoorwegonderneming' zoals in artikel 5 van de wet over het gebruik van spoorweginfrastructuur en in artikel 5 van de wet over de exploitatieveiligheid van de spoorwegen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Het Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Gewesten en de Duitstalige Gemeenschap over de Meerwaardeneconomie verbindt de betrokken overheden er toe om samen inspanningen te leveren op het vlak van onderzoek, informatieverzameling en bevordering van de Meerwaardeneconomie. In dit kader hecht de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met een avenant bij het akkoord. Het avenant legt de budgettaire inspanningen vast voor het begrotingsjaar 2008. Het gaat om 8,8 miljoen euro. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit over de thema's en de richtsnoeren voor ethisch verantwoord sporten. De zes thema's voor ethisch verantwoorde sportbeoefening zijn: de rechten van het kind in de sport, inclusie, respect voor diversiteit, het fairplaybeginsel, de fysieke en psychische integriteit van het individu en solidariteit. Binnen deze thema's zijn een aantal richtsnoeren ontwikkeld. Bedoeling is dat elke sportfederatie voor de olympiade 2009-2012 minstens één van de thema's selecteert en per thema minstens twee richtsnoeren implementeert.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Het Vlaams Sportinfrastructuurplan wil een inhaalbeweging in sportinfrastructuur realiseren. Het gaat hierbij om kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen en zwembaden, en multifunctionele sportcentra. Lokale overheden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie konden binnen dit sportinfrastructuurplan een subsidieaanvraag indienen. Op deze manier heeft de Vlaamse Regering al een aantal projecten geselecteerd. Ze beslist nu de dossiers multifunctioneel sportcentrum Herent en eenvoudige sporthallen Boechout en De Pinte definitief te selecteren en het uiterlijke evaluatiemoment voor de resterende dossiers eenvoudige sporthallen uit te stellen tot 1 december 2010.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebied voor stedelijke activiteiten omgeving Sportpaleis Antwerpen'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Terminalzone internationale luchthaven Zaventem'. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief enkele besluiten rond vorming en opleidingen voor zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen. De wijzigingen beogen enkele knelpunten te verhelpen op het vlak van regelgeving binnen de vorming van zelfstandigen en kmo's. Zo worden de diplomavoorwaarden en de vergoedingen voor lesgevers aangepast, wijzigen de toelatingsvoorwaarden tot de cursussen en de praktijkstage en verandert de erkenning en subsidiëring van de centra voor ondernemersopleidingen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit van 1 oktober 2004 over de vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening over hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afval- en regenwater. De gewestelijke verordening hemelwaterputten voorziet een afwijkingsregeling. Vanaf nu kan de vergunningsverlenende overheid zelf over de afwijkingsaanvraag beslissen. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In het kader van het integraal waterbeleid werden de milieudoelstellingen vastgelegd voor oppervlakte- en grondwater die uiterlijk tegen 22 december 2015 moeten worden bereikt, en werd een voorstel gedaan voor milieukwaliteitsnormen voor waterbodems. Voor het vaststellen van die normen en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering nu definitief Vlarem I en Vlarem II.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering klasseert een deel van de Leibeek en een kunstmatige waterweg in Rotselaar tot onbevaarbare waterloop van eerste categorie.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

België is partij bij het Verdrag over de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart. Het gaat om een gemengd federaal/ gewestelijk verdrag, aangenomen in 1996. Een aantal bepalingen zijn ondertussen achterhaald. Omdat het Verdrag in 2009 effectief in werking is getreden, worden deze bepalingen nu geactualiseerd. Daarnaast beogen de wijzigingen een harmonisatie van de normen voor de onderscheiden stroomgebieden in Europa voor de lozing van huishoudelijk afvalwater. De Vlaamse Regering gelast nu de Vlaamse Minister voor leefmilieu om de teksten van de wijzigingen aan het Verdrag mee te delen aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In uitvoering van het decreet Integraal Waterbeleid hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de bijzondere verplichtingen voor de stroomgebiedsdistricten. Het bepaalt onder meer de ligging en de grenzen van de grondwaterlichamen, dat zijn afzonderlijke watermassa's in één of meer watervoerende lagen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de erkenning en de subsidiëring van vzw Vereniging voor Blinden en Slechtzienden in het kader van de regeling voor praktijkgerichte, laagdrempelige educatieve initiatieven voor kansengroepen van het decreet met flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie aan cultuur, jeugdwerk en sport voor de epriode 2010-2013.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Volgens het decreet over het volwassenenonderwijs wordt de onderwijsbevoegdheid van een centrum op het niveau van de opleidingen vastgelegd. De Vlaamse Regering keurt nu voor een aantal centra voor volwassenenonderwijs de uitbreiding van onderwijsbevoegdheid per 1 september 2010 goed.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering wijzigt principieel enkele bepalingen in het besluit dat een aantal aangelegenheden voor de Centra voor Volwassenenonderwijs regelt, in uitvoering van het decreet over het volwassenenonderwijs. Het gaat om technische aanpassingen die het gevolg zijn van een aantal nieuwe besluiten van de Vlaamse Regering die uitvoering geven aan de decreten rechtspositie voor het personeel in de Centra voor Volwassenenonderwijs. Zo wordt een ambtsbenaming gewijzigd en een tabel aangepast voor de omzetting van de punten in uren van zestig minuten in functie van de aanwending. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de decretaal voorziene taalproef Nederlands regelt voor zesjarige leerlingen die als vijfjarige niet waren ingeschreven in een Vlaamse basisschool, of er minder dan 220 halve dagen aanwezig waren. Die taalproef is nodig om het gewoon lager onderwijs te kunnen aanvatten.