Regie der Gebouwen - Vernieuwde kantoren Federaale politie te Gent

21/05/2010 14:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Regie der Gebouwen - Officiële opening van de vernieuwde kantoren van de Federale politie te Gent (Groendreef 181, 9000 Gent)

Op 21 mei 2010 worden de vernieuwde kantoren van de Federale politie te Gent officieel geopend in aanwezigheid van de vertegenwoordiger van Vice-Eerste Minister en voogdijminister van de Regie der Gebouwen Didier Reynders en van Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom en andere prominenten.

In het gebouwencomplex aan de Groendreef zijn heel wat directies en diensten van de federale politie ondergebracht. Zij voeren hun opdracht uit op het niveau van het Vlaams gewest, de provincie Oost-Vlaanderen of van het arrondissement Gent. In totaal werken zo'n 600 personen op de site die 7ha groot is en meerdere kantoorgebouwen, sportterreinen, een schietstand, opslagplaatsen, een personeelsrestaurant en een garagecomplex omvat.

De Regie der Gebouwen stelde alle bouwtechnische studies (architectuur, stabiliteit, elektriciteit, HVAC) op en voerde daarna belangrijke renovatiewerken uit (meer dan 5 miljoen ¤), gespreid over meerdere jaren.

Renovatie blok A

De renovatie van blok A is in 2009 beëindigd. De infrastructuur en technieken (elektriciteit, hvac, lift) zijn volledig aangepast en vernieuwd. Andersvaliden hebben toegang via een voor hun voorbehouden lift. Het buitenschrijnwerk is vernieuwd en het gebouw is beveiligd met een toegangscontrole.

De meest spectaculaire ruimte is de marmeren zaal waarvan de vloer daar waar nodig vakkundig werd hersteld. De bas-reliëfs zijn in een aangepaste kleur geaccentueerd. De oorspronkelijke lichtarmaturen zijn opgefrist en van nieuw glas voorzien. Sommige glastegels van de lichtkoepel werden vervangen. De kantoren zijn volledig vernieuwd en aangepast. Om stabiliteitsredenen zijn vier nieuwe draagkolommen in de polyvalente zaal geplaatst. Zij dragen de nieuwe metalen structuur waarop de bevloering van de tweede verdieping is bevestigd.

De marmeren trap was in relatief goede staat. De trappenhal werd opgefrist en van nieuwe lichtarmaturen voorzien. Het glas in lood raam accentueert de trappenhal. De tussenverdieping is voorzien van een nieuw, brandwerend plafond. De ruimte op de eerste verdieping is volledig nieuw ingedeeld met kantoren en vergaderzalen.

De belangrijkste aanpassingswerken zijn uitgevoerd op de tweede verdieping, boven de lichtkoepel van de marmeren zaal. De vroegere slaapkamers voor de rijkswacht zijn vervangen door functionele kantoren en vergaderzalen waarbij een brandwerende compartimentering is toegepast. De bevloering van de tweede verdieping is gelegd op een nieuwe metalen draagstructuur.

De kelders van het gebouw waarin zich de wapenopslagplaatsen bevinden, zijn gerenoveerd. De helft van het keldercomplex is ingericht met nieuwe kleedkamers en bijhorend sanitair en magazijnen /archieven. De andere helft dient als afgesloten, beveiligde zone voor het wapenmagazijn. De kelder is bereikbaar met een lift.

Renovatie blok B

Het gelijkvloerse niveau van blok B wordt ingenomen door de informaticadiensten, de eerste verdieping is aangepast voor gespecialiseerde onderzoeksteam en de tweede verdieping huisvest het nieuwe Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK).

Om deze diensten te kunnen huisvesten, is het gebouw tot op de ruwbouwstructuur ontmanteld. Daarna is het opnieuw ingedeeld en afgewerkt. De bestaande trapzalen en het sanitair zijn behouden, aangepast en opgefrist. De ingang wordt geaccentueerd door de creatie van een nieuwe inkom.

Het gebouw bestond uit een skeletstructuur met dragende vloeren en kolommen. Alle metalen liggers en kolommen zijn brandwerend afgeschermd en het gebouw is beveiligd met een toegangscontrole.

Bij de binnenafwerking stond gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit voorop. De lokalen zijn voorzien van kabelgoten voor de elektrische voeding en data waardoor een maximale flexibiliteit wordt gegarandeerd. Het gebouw is toegankelijk voor andersvaliden; met een speciale lift worden de niveauverschillen overbrugd.

Renovatie schietstand

Sinds april 2008 is de vernieuwde schietstand operationeel. De schietzone is aanzienlijk ingekort omdat de huidige schietoefeningen zich toespitsen op korte afstanden (tot maximaal 10 à 12 meter) waarbij lichte munitie wordt gebruikt. Voor het gebruiksgemak zijn scherfwerende gordijnen op rollen geplaatst en een nieuwe onderhoudsvriendelijke kogelvanger. De muren zijn bekleed met regopoltegels uit gerecycleerde autobanden. Bijzondere aandacht ging uit naar de akoestische isolatie. De verlichting in de schietbaan kan worden aangepast om diverse levensechte toestanden te simuleren; een functionele geluidsinstallatie zorgt voor de gewenste achtergrondgeluiden tijdens de oefeningen.

Toekomst

In de toekomst wordt een nieuw dienstencentrum voorzien ter vervanging van het verouderde gebouwencomplex C. De aard van de nieuwbouw is grotendeels industrieel opgevat. De bouwvergunning is op 23 december 2009 toegekend.

In een eerste fase wordt de bouw van een administratief gebouw voorzien met ateliers, de geneeskundige dienst en gerechtelijke labo's. Mits de nodige budgettaire middelen, kan de fase in 2011 worden gestart. In een tweede fase wordt een logistiek complex voorzien met opslagplaatsen, een ruimte voor de opslag van gevaarlijke producten, een ruimte voor de wapenmaker, een lokaal voor de groendienst en ruimte voor de dienstvoertuigen. Deze fase kan, mits de nodige budgettaire middelen, starten in 2012.

Het project is na overleg met alle betrokken diensten stedenbouwkundig geïntegreerd in het Masterplan voor een geïntegreerde Lokale en Federale Politie op de terreinen van de site Groendreef.

Vandaag is de bestaande infrastructuur aangepast aan de huidige kwaliteitseisen en normen. Zo wordt tegemoet gekomen aan de nieuwe behoeften van de federale politie die ontstaan zijn tengevolge van de Politiehervorming. En daarnaast wordt ook de dienstverlening aan de bevolking verbeterd. Zo werd in 2007 het telecommunicatieproject ASTRID (verkeersveiligheid) geïnstalleerd en werden de oproepnummers 100, 101 en 112 van zowel de politionele en de niet-politionele hulpdiensten gecentraliseerd op de site.

Technische fiche:

Eigenaar: Belgische staat

Bouwheer en projectleiding: Regie der Gebouwen

Gebruiker: Federale Politie

Architect: Regie der Gebouwen (J. Lootens)

Oppervlakte site: 7 ha

Renovatie schietstand (blok K)

Aannemer bouwwerken: M. Poelman (Wetteren)

Aannemer elektriciteit: Fabricom - GTI (Gent)

Aannemer HVAC: B.V.B.A. Thiré (Zele)

Duur der werken: januari 2006 - maart 2007

Kostprijs renovatie schietstand: ca. 830.000,- ¤

Renovatie blok A

Aannemer bouwwerken: N.V. Strabag (Gent)

Aannemer elektriciteit: Fabricom - GTI (Gent)

Aannemer HVAC: B.V.B.A. Thiré (Zele)

Aannemer Lift: Technilift (Brussel)

Duur der werken: 2006 - 2009

Aannemer bouwwerken kelder: N.V. Alpas (Dendermonde)

Aannemer elektriciteit kelder: Linclau (Pittem)

Aannemer HVAC kelder: B.V.B.A. Van Braeckel (St.Martens-Latem)

Duur der werken kelder: september 2009 -juli 2010

Kostprijs renovatie blok A: ca. 3 miljoen ¤

Renovatie blok B

Aannemer bouwwerken: N.V. Strabag (Gent)

Aannemer elektriciteit: Van De Maele (Meulebeke)

Aannemer HVAC: B.V.B.A. Van Braeckel (St.Martens-Latem)

Duur der werken: april 2009 - april 2010

Kostprijs renovatie blok B: ca. 1,2 miljoen ¤

* * *

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium.

Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden.

Wij beheren 989 gebouwen (ong. 4,8 miljoen m2) die eigendom zijn van de Federale staat en 534 gehuurde gebouwen (circa 2,9 miljoen m2).

Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.