Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Directeur Henstra: "stop met aanbestedingen huishoudelijke hulp was ons devies"

'Op de valreep-succes' Agnes Kant verheugt tweede speler Wmo-markt, Assist

Den Bosch, 21 mei 2010 - De gisteren door de Tweede Kamer aangenomen thuiszorg-initiatiefwetten van oud-SP-leider Agnes Kant verheugen Assist. Het komt er op neer dat er geen openbare aanbesteding meer nodig is voor huishoudelijke hulp in gemeenten en dat er een lokaal basistarief komt voor huishoudelijke verzorging. Directeur Ger Henstra van Assist: "Wij hebben onlangs nog een dringende oproep gedaan aan de overheid: 'pak de prijsduikers in de thuiszorg aan en stop met de jaarlijkse aanbesteding door gemeenten!'. De kwaliteit van de thuiszorg was door deze aanbestedingen erg in het geding. We zijn blij met het 'op de valreep-succes' van Kant. En vooral dat dankzij aanname van deze wetten de cliënt straks de grote winnaar zal zijn. Er is echter nog een maar: de Eerste Kamer moet zich nog over de voorstellen buigen."

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bepaalt nu nog dat zorginstellingen niet zomaar hulp bij het huishouden mogen leveren, maar hiervoor een contract moeten afsluiten met de gemeenten. Gevolg: zorginstellingen moeten met elkaar concurreren om een dergelijk contract te bemachtigen. Henstra: "De praktijk liet en laat zien dat financieel noodlijdende gemeenten aanbesteden tegen fors lagere tarieven. Er zijn thuiszorgaanbieders, die daar - soms noodgedwongen - op inspringen. Vervolgens gingen die zorginstellingen mee in die lage tendens om niet meer omzet kwijt te raken. Met alle gevolgen van dien voor de thuiszorgmedewerkers en voor de cliënten".

Bedrijfsmatige aanpak
Assist is momenteel de tweede speler in de Wmo-markt. Henstra: "Wij hanteren een bedrijfsmatige aanpak, met daarin aandacht voor klantgerichtheid, kwaliteit én opleidingen. Deze aanpak gieten wij in joint ventures die we aangaan met zorginstellingen (en gemeenten), waarbij overigens de instellingen zelf de regie behouden. Onze toegevoegde waarde komt vooral tot uiting in ons efficiënte organisatiemodel, waarin wij de cao VVT hanteren met alle rechten voor de medewerkers. Dankzij dit op de Wmo-markt toegespitste model kan de overhead flink worden teruggebracht en kunnen we vaste kostprijzen hanteren. Maar wat we vooral niet doen, is tornen aan de kwaliteit. Vandaar dat wij blijven investeren in onze medewerkers. Zij zijn ons visitekaartje."

Over Assist
Assist is een organisatie die innovatieve, klantgerichte oplossingen biedt en inspeelt op ontwikkelingen en vraagstukken in de zorg. Uitgangspunten zijn het efficiënter en gastvrij inrichten van zorg(ondersteunende) processen, het verbeteren van de kwaliteit van de zorg tegen zo laag mogelijke kosten. Assist denkt mee met de klant en manifesteert zich als strategisch partner voor zorgondersteuning, facility management, Wmo- en arbeidsmarktvraagstukken en het flexibiliseren van zorgpersoneel. Assist streeft naar langdurige samenwerking met partners en bewijst haar betrokkenheid door verregaande samenwerkingsvormen, zoals een joint venture aan te gaan waarbij de zorginstelling de regie behoudt. Samen met de klant helpt Assist de zorg vooruit.
Meer informatie op www.assistzorg.nl

Noot voor de redactie,