Gemeente Heemskerk


woensdag, 19 mei 2010

Halt, politie en gemeenten organiseren luilakproject

Wel herrie... geen rotzooi! Onder dat motto gaan Halt, politie en de gemeente Heemskerk luilak tegemoet. De gemeente heeft de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast; niemand in de nacht van luilak eieren, meel, boter etc. bij zich mag hebben. Er wordt dit jaar intensief gecontroleerd

Luilak; voor de één een feestje, voor de ander een drama. Van oudsher wordt in deze regio de nacht van vrijdag op zaterdag vóór Pinksteren luilak gevierd. Luilak gaat van oorsprong gepaard met herrie op straat, belletje lellen en geluid maken met potten en pannen. Naast het produceren van geluid worden tijdens luilak steeds vaker gebouwen en auto's besmeurd met diverse levensmiddelen zoals eieren, boter en andere smeersels. Luilak is een gelegenheid geworden om de boel onder te kliederen en te besmeuren.

Dit besmeuren van gebouwen en auto's wordt al bijna gewoon gevonden. Het is zelfs voorgekomen dat ouders eieren voor hun kinderen kochten met als doel deze tijdens luilak te gaan gebruiken! Eigenaren van auto's vinden het "erbij horen" dat ze tijdens Pinksteren hun auto's moeten wassen. Dit is een ongewenste ontwikkeling. Het besmeuren van goederen is in ieder geval een overtreding (baldadigheid). Zodra er schade bij ontstaat, is er zelfs sprake van een misdrijf (vernieling).

Algemene plaatselijk verordening
Om dit tegen te gaan is dit jaar, in navolging van o.a. Haarlemmermeer, in alle gemeenten de APV aangepast. In de APV is opgenomen dat niemand in de nacht van luilak eieren, meel, boter etc. bij zich mag hebben.

Daarom wordt ook dit jaar wordt door de politie intensief gecontroleerd op bovengenoemde APV artikelen, wie zich niet aan de regels houdt kan rekenen op een bekeuring (meerderjarigen). Aangezien een groot gedeelte van de luilakgangers minderjarig is wordt hen een Halt-afdoening aangeboden. Indien iemand tijdens de luilaknacht door de politie wordt aangehouden, worden de smeermiddelen in beslag genomen. Daarnaast krijgt de overtreder direct een oproep voor een gesprek bij bureau Halt. Dit kan al in de loop van de zaterdagochtend na luilak zijn! Tijdens het gesprek wordt met jongere en ouders afgesproken wat de straf wordt en waar en wanneer deze wordt uitgevoerd. Halt gaat hiervoor op zoek naar passende en/of nuttige werkplekken. Als iemand wordt aangehouden wegens het daadwerkelijk besmeuren of vernielen van goederen dan wordt de schade op de dader verhaald.

Wel herrie, geen rotzooi!
Hierbij doen we een oproep aan een ieder; houdt Luilak Leuk: wel herrie, geen rotzooi! Halt en politie informeren de scholen over dit project zodat jongeren en ouders op de hoogte zijn van deze regels. Ook doen wij een beroep op de ouders; weet wat uw zoon of dochter doet, en wat hij of zij meeneemt op straat.

Dit jaar is de luilaknacht van vrijdag 21 mei op zaterdag 22 mei. Voor informatie over de APV en Luilak-aanpak www.haltkennemerland.nl
---