TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 19-05-2010

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 21 mei
Nederland 1 - 22.00 uur

VERMIST IN TEKEN VAN INTERNATIONALE DAG VAN DE VERMISTE KINDEREN

De uitzending van VERMIST staat komende vrijdag, 21 mei, in het teken van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen.

Asta, de moeder van de in 2007 ontvoerde Neda Elsadik, kan het gemis van haar dochter niet verdragen. De Soedanese vader van de toen 4-jarige Neda roofde het kind bij haar weg en wil niet zeggen waar ze is ondergebracht. ,,Mijn ex is opgepakt en kreeg vijf jaar gevangenisstraf voor ontvoering. Hij zit nu al tweeeneenhalf jaar maar weigert haar adres te geven. Ik vrees dat ik mijn meisje nooit meer zie." Asta zit machteloos in haar huis in Ede en draait de videoband grijs waarop Neda zingt en danst op de muziek van K3. Ze doet in VERMIST haar verhaal, samen met vijf andere moeders en vaders van wie de kinderen zijn gestolen.

"Mama Joanne, ik mis je zo", klinkt de hartekreet van een Oegandees meisje. Het is een van de zeven kinderen die Joanne Noordink 'adopteerde' toen ze tijdelijk werkte in een weeshuis in Oeganda. Daar startte ze de verwezelijking van haar droom: een toekomst voor de kanslozen in dit Afrikaanse land. De 27-jarige Joanne zal nooit meer terugkeren naar Oeganda om haar project af te maken. Ze verdween in december 2008 uit Aalten en werd ruim drie maanden later opgegraven in de tuin van een plaatsgenoot. Jaap Jongbloed bezoekt met Joanne's ouders, Helma en Arent Noordink, de kinderen van Joanne, onder wie 'Little Joanne', een HIV-besmette peuter. Tijdens de emotionele reis door Oeganda praten Helma en Arent openhartig over de droom van hun dochter, de martelende periode van vemissing, de vondst van haar lichaam en het nog lopende proces tegen Joannes moordenaar.

Op verzoek van VERMIST stuurde de 14-jarige Rowena haar kinderwens in: "Ik wil weten voor wie ik mijn vaderdagcadeau maak. Mijn wettelijke vader ontkent me, de man met wie mijn moeder trouwde kan het niet zijn en alle mogelijke verwekkers zijn uit beeld verdwenen". Sinds haar vierde jaar woont Rowena bij een pleeggezin. Ze mist échte familie. Het enige dat ze weet over haar biologische vader is dat hij uit de omgeving van Utrecht komt en van Nederlandstalige muziek houdt.

Viertal op zoek naar hun Spaanse familie
Toen de vier kinderen Vilches, tussen de vier en tien jaar, twintig jaar geleden met hun moeder arriveerden in Nederland, wisten ze niet dat het voorgoed zou zijn. Hun Hollandse moeder vluchtte zonder bagage van Mallorca voor haar gewelddadige Spaanse echtgenoot. Bibberend van de kou kwamen ze aan op Schiphol en het duurde jaren voordat de kinderen gewend waren aan Nederland. Maar ze verlangen nog altijd terug naar hun land, de familie, de maaltijden bij peettante en hun neven en nichten. De oudste, Antonio, herinnert zich het meest: ,,Ik mis de warmte van een grote familie, mijn vader. Ik zou willen emigreren om bij ze te zijn." VERMIST gaat op zoek voor die kinderen van toen.

Presentatie: Jaap Jongbloed

Kijk voor meer informatie op www.vermist.nl