Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

2010

Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40, Rotterdam Postadres: Postbus 70012 21 mei 2010 3000 KP Rotterdam

De Tour win je in bed
De organisatie van Le Grand Départ Rotterdam 2010 trapt af met de kreet `De Tour win je in bed' op het WTC-Gebouw. De uitspraak komt nog maar zelden voor in quizvragen, want bijna iedereen weet inmiddels wel van wie hij afkomstig is. Joop Zoetemelk dus, levende legende, Tourwinnaar in 1980, bekend ook vanwege zijn vaak gortdroge uitspraken met hoog waarheidsgehalte. Het World Trade Center werkte graag mee aan het `geel kleuren' van de stad. De komende dagen zullen er nog meer kreten, van andere renners, op gebouwen verschijnen.

Citydressing
Het project wordt in opdracht van Le Grand Départ Rotterdam 2010 uitgevoerd door twee van origine afgestudeerde beeldhouwers, die in 1991 een ontwerpbureau voor interdisciplinaire vormgeving en visuele communicatie begonnen. Ze noemen zich `citydressers' en werkten al eerder in Rotterdam. Zo was het thema `Paarse Stad' in het Architectuurjaar 2007 van hun Studio VolleaersZwart. Ook de artificiële sterrenhemel op het Nationale Nederlanden-gebouw is van het duo. In Amsterdam `verzorgden' ze indertijd de aankleding van de stad tijdens het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima. ,,Het mooie van wat we nu rond de Tourstart doen is dat de quotes zo bekend zijn dat bijna iedereen het meteen begrijpt. Op deze manier kunnen we op een non-communicatieve manier de start van de Tour de France communiceren. Het is zowel historisch als grappig wat er op de gebouwen komt te staan", vertelt Madje Vollaers. ,,De gele letters die we gebruiken zijn net iets groter dan je zou verwachten en passen bovendien in de architectuur van het gebouw.

Oproep voor gebouwen
Vandaag het WTC-gebouw, volgende week dat van Unilever. Daarna de Rotterdam Info store, de Kunsthal, Ahoy en het plein van het Centraal Station. Le Grand Départ Rotterdam hoopt met de eerste gebouwen andere bedrijven te inspireren mee te doen aan het initiatief. We beplakken graag ook nog wat gebouwen aan de Maas, waar de proloog voorbij zal komen. Geinteresseerden kunnen contact opnemen met de organisatie van Le Grand Départ Rotterdam.

Parijs is nog ver
Uitspraken die zichtbaar zullen worden in de stad zijn oa.: `Wie wil winnen is moeilijk tegen te houden' (Djamolidine Abdoesjaparov) `I race to win, not to please people' (Bernard Hinault) `Pain is temporary, quiting lasts forever' (Lance Amstrong) `Ik reed lek en de rest reed lekker' (Hennie Kuiper) `Parijs is nog ver' (Joop Zoetemelk)