Gemeente Ede

Nieuwsberichten

donderdag, 20 mei 2010

Jaarrekening 2009 sluit met positief saldo



De gemeente Ede sluit het boekjaar 2009 af met een positief resultaat van EUR 3,4 miljoen, ruim 1 % van de totale jaarlijkse uitgaven. Dat is vooral te danken aan incidentele meevallers als gevolg van de lage rentestand, participatiebanen en voordeel gemeentefonds. Deze winst wordt direct overgeboekt naar de algemene reserve, zodat in de toekomst tegenvallers kunnen worden opgevangen.

Naast het voordeel van EUR 3,4 miljoen is verzekerd dat een aantal lopende zaken kan worden afgemaakt. Hiervoor stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad een aantal bestemmingen voor.

Het voordeel van grondzaken (EUR 5 mln) wordt in de reserve grondzaken gestopt als buffer voor de komende plannen en risico's.

Niet rijk rekenen

"2009 levert de gemeente een mooi resultaat op. We mogen ons echter niet rijk rekenen. We leven in tijden van recessie en ondanks het behaalde resultaat zullen we flink moeten bezuinigen", aldus wethouder financiën, Evert van Milligen.
Meevallende resultaten met betrekking tot grondtransacties leveren EUR 5,0 miljoen op. Daarnaast was de lage rentestand in 2009 goed voor EUR 1,6 miljoen. Daarbij kon worden opgeteld EUR 1,8 miljoen als gevolg van incidentele ontwikkelingen in de algemene uitkering en EUR 1,6 miljoen uit de participatieregeling (beide rijksregelingen).

Evert van Milligen: "We storten het uiteindelijke voordeel van EUR 3,4 miljoen in de Algemene Reserve. Dat is gebruikelijk. Zo kan de gemeente toekomstige tegenvallende resultaten opvangen. Voor lopende zaken stelt het college een lijst met bestemmingsvoorstellen voor aan de raad. Dit zijn zaken die wat ons betreft geen uitstel dulden óf zaken waarvan met de gemeenteraad is afgesproken dat ze geregeld worden."

Bestemmingsvoorstellen

Een greep uit de bestemmingsvoorstellen:

* de toegezegde storting voor het project Spoorzone Ede-oost;
* afmaken ontwikkelingsplannen buitengebied;
* realiseren multifunctioneel centrum Kernhem;
* realiseren sportvoorzieningen Otterlo;

* dagbesteding en begeleiding risicojongeren, het zogenaamde project Titan;

* uitbreiding/verbouwing Museum Oud-Lunteren.

Deze voorstellen moeten nog door de raad geaccordeerd worden.

Bezuinigingen

Ongeveer 30 % van haar inkomsten ontvangt de gemeente van het rijk; het zogenaamde gemeentefonds. Op deze uitkering worden gemeenten - door de rijksbezuinigingen - met ingang van 2011 fors gekort. Op dit moment bereidt het college bezuinigingsvoorstellen voor. In het convenant is afgesproken in de komende collegeperiode in totaal zo'n EUR 12 miljoen te bezuinigen. De bezuinigingsvoorstellen zullen - naar verwachting - in de raadsvergadering van 2 september 2010 worden behandeld.