Gemeente Den Helder

Zes Blauwe Vlaggen voor Den Helder 2010-05-21

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag heeft Den Helder dit jaar zes Blauwe Vlaggen toegekend. Drie strandslagen en drie jachthavens mogen de vlag dit jaar trots in de mast hijsen. Nieuwkomers dit jaar zijn de strandslagen Zandloper en Duinoord. Bij de jachthavens Breewijd, KMJC en Willemsoord en het strandslag Julianadorp aan Zee wapperde de Blauwe Vlag vorig jaar ook al. De vlaggen werden donderdag 20 mei uitgereikt.

Wethouder Kees Visser (toerisme en economie) is enorm trots op het behaalde resultaat. "De gemeente heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de professionalisering van het strandbeheer in Den Helder. We hebben bijvoorbeeld de oprichting van de Stichting Strandexploitatie Noordkop in gang gezet, en het strandbeheer aan deze stichting overgedragen. Dat is een ontzettend goede zaak voor onze toeristen. Maar we moeten zeker niet alleen onszelf op de schouder kloppen. De paviljoenhouders werken en denken bijvoorbeeld uitstekend mee. Ook heb ik heel veel waardering voor de jachthavens, die zich al jaren in het zweet werken om hun gasten zo optimaal mogelijk te bedienen. Iets wat in hun geval dus ook al jaren resulteert in een terechte Blauwe Vlag. Ik feliciteer daarbij vooral de Marine Jachtclub met hun tiende Blauwe Vlag op rij!"

Veilige en schone stranden en jachthavens
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Ze moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens.