Dienstenbond CNV

Nieuws

20 mei 2010

Nieuw sociaal plan NDC

De looptijd van het huidige sociaal plan loopt aanstaande 1 juli 2010 af. Op basis van het huidige sociaal plan heeft uw werkgever (NDC mediagroep, NDC grafisch bedrijf en de centrale Holding) inmiddels afscheid genomen van 150 fte.

Onderhandelingen starten volgende week
Op 27 mei en 31 mei aanstaande zijn er onderhandelingsronden met uw werkgever gepland. Afhankelijk van de voorstellen van uw werkgever zullen er wellicht meer onderhandelingsronden nodig zijn. Onze bestuurder wil graag gebruik maken van uw kennis van het bedrijf en roept u dan ook op om u aan te melden als klankbord. Dat kan door een mailtje te sturen waarin u aangeeft geïnteresseerd te zijn in de onderhandelingen. Onze CNV Media bestuurder heeft dan de mogelijkheid u op hoofdlijnen per mail bij te praten, maar nog belangrijk u naar uw mening te vragen over de voorstellen van de werkgever en belangrijker wat volgens u de beste oplossingsrichting is. Onderaan de brief staat het e-mail adres van de CNV Media bestuurder vermeld.

Vertrekregeling
Uw werkgever heeft in het huidige sociale plan stevig ingezet op het uitgangspunt van werk tot werk. Echter uit ervaring met het huidige sociaal plan 2009-2010 blijkt dat iedereen die boventallig was verklaard, niet voor bemiddeling, maar voor de financiële vertrekregeling hebben gekozen. Het blijft een lastige discussie omdat we liever zien dat werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt om mensen van werk naar werk te bemiddelen dan van werk naar geld en een WW-uitkering. Maar kennelijk is geld iets concreets en vonden uw collega's het moeilijk dit in te ruilen voor de inspanning die een mobiliteitsbureau hen alleen kan leveren.

Inzet CNV Dienstenbond
Als CNV Dienstenbond zijn we een warm voorstander om medewerkers aan het werk te houden. We voorzien door de formatie van een nieuw kabinet en de alle bezuinigingen die nog volgen, dat de beste sociale zekerheid in Nederland nog altijd een baan is. Echter, het is en blijft economisch guur weer en dus moet uw werkgever er ook van doordrongen zijn dat wellicht niet iedereen een andere baan zal kunnen vinden.

Een harde noot die nu gekraakt zal moeten worden, is die van de financiële vergoeding bij ontslag. Tijdens de totstandkoming van het huidige sociaal plan hebben we alle zeilen al moeten bijzetten om de oude kantonrechterformules te behouden. We verwachten dat uw werkgever met de nieuwe kantonrechtersformule op de proppen komt. De zogeheten kantonrechtersformule wordt bij ontslagprocedures door kantonrechters gebruikt om de hoogte van de ontslagvergoeding vast te stellen. Eind 2008 hebben de Nederlandse kantonrechters afgesproken om de formule anders toe te passen. Dit heeft als gevolg gehad dat de ontslagvergoedingen sinds 1 januari 2009 een stuk lager uitvallen en dat scheelt in veel gevallen vaak meer dan 25 procent.

Graag willen we van u horen of u zich als lid daarvoor sterk wil maken.

U kunt zich het belang van werkgever ook voorstellen. Als leden, dan wel jullie ongeorganiseerde collega's het op dit punt laten afweten, dan kunnen we de uitslag van het onderhandelingsproces wel voorspellen. Maak mensen dan ook gewoon lid, dan kunnen ook zij meestemmen of er een sociaal plan komt.

Contact
Na 27 mei a.s. zullen we u opnieuw informeren over de status. Blijft u ons ook informeren, want alleen op deze manier staan we sterk. Neem dan ook gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512-583 440 of per email g.seffinga@remove-this.cnvdibo.nl