NEN


Gevolgen van de aswolk bekeken vanuit normontwikkeling

donderdag 20 mei 2010, 15:38

De aswolk blijft de luchtvaartgemoederen bezighouden. De Volkskrant schreef 18 mei jl. dat er onder druk van de luchtvaartindustrie bij steeds hogere concentraties vulkaanas in de atmosfeer toch gevlogen mag worden. Een versoepeling van de norm voor de luchtvaartindustrie. Maar normen en de gevolgen van de aswolk bestrijken een veel breder spectrum. Zo analyseerde Kevin Knight de economische en maatschappelijke gevolgen aan de hand van ISO 31000, de nieuwe internationale norm voor risicomanagement.

Een aswolk vraagt om risicomanagement
Onder leiding van Kevin Knight ontwikkelden ISO-expers 31000:2009. Risicomanagement volgens deze norm richt zich niet zo zeer op gebeurtenissen die zich kunnen voordoen, maar op de gevolgen van die gebeurtenissen. Iedere organisatie moet in staat zijn om te gaan met onzekerheden die gevolgen hebben voor de strategische, tactische en operationele doelstellingen. Als voorbeeld van een organisatie die volgens deze richtlijnen te werk ging als reactie op de uitbarsting, noemt Knight United Parcel Service. Terwijl veel organisaties achterover leunden, wachtend op een asvrij luchtruim, getuigde UPS met het snel omleiden van de luchtvracht van een sterk management in risicocultuur.

Volgens Knight had het afsluiten van het Europese luchtruim verstrekkende gevolgen. Van bloemenkwekers in Afrika tot de kledingindustrie in Bangladesh. Door eerdere uitbarstingen in Azië was de impact op de luchtvaart nagenoeg bekend. Hij vond het verbazingwekkend dat organisaties geen plannen klaar hadden liggen om risico's, veroorzaakt door erupties, te managen. De aswolk, die een groot deel van Europa bedekte, is een gebeurtenis met ernstige gevolgen die het management geneigd is over het hoofd te zien bij de inschatting van potentiële risico's voor hun bedrijfsdoelstellingen.

Meer informatie
NEN-ISO 31000:2009 `Risicomanagement - Principes en richtlijnen' biedt uitgangspunten, een raamwerk en een procedure voor het managen van risico, die toepasbaar zijn op elk type organisatie in de publieke of private sector. Het biedt geen `one size fits all' benadering, maar benadrukt het belang van maatwerk in het omgaan van risico. Afgestemd op de specifieke behoeften en structuur van de betreffende organisatie. Voor meer informatie over risk management kunt u contact opnemen met Dick Hortensius, telefoon (015) 2 690 115 of e-mail dick.hortensius@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-ISO 31000:2009 nl (Norm)