Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Onderzoek naar grote buitenlandse ICT-uitbestedingen toont aan: 'Uitbesteden ICT door overheid goed mogelijk'

Woerden, 21 mei 2010

Een betere en nauwere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven kan van grote waarde zijn voor Nederland aan de vooravond van enkele grote problemen op het gebied van onder meer vergrijzing en financiën. Het is één van de belangrijkste conclusies uit het rapport 'Leren van buren' van Het Expertise Centrum (HEC).

In opdracht van ICT~Office, de brancheorganisatie van IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven, is door Het Expertise Centrum onderzoek gedaan naar twee grote ICT-uitbestedingen buiten onze landsgrenzen. Gekeken is naar de uitbesteding van de modernisering en het beheer van de ICT-systemen binnen Defensie in Duitsland en de Belastingdienst in het Verenigd Koninkrijk.

Door te leren van de ervaringen bij onze buren wordt Nederland gewezen op enkele belangrijke punten in het proces om tot een kleinere overheid te komen. De overheid krijgt de komende tijd te maken met grote veranderingen en problemen die een flinke impact zullen hebben op de ICT-voorzieningen van diezelfde overheid. Dit maakt de afweging wat zelf te doen en wat aan anderen te laten urgenter dan ooit.

Het rapport toont verder aan dat door het uitbesteden van ICT de overheid in staat wordt gesteld de complexiteit en de kosten van haar ICT-dienstverlening beter te beheersen. Terwijl de dienstverlening aan burgers en bedrijven minimaal op hetzelfde niveau blijft en zelfs kan verbeteren, zijn de kosten niet hoger dan bij zelf doen. Op lange termijn liggen er forse besparingen in het verschiet.

Door uit te besteden profiteert de overheid bovendien optimaal van het goed gekwalificeerde personeel dat de markt beschikbaar stelt. De ervaring leert namelijk dat overheidsinstanties veel moeite hebben om goede IT'ers aan te trekken en binnenboord te houden.

Een succesvolle ICT-uitbesteding hangt sterk af van een goede en open werkrelatie tussen overheid en bedrijfsleven. Een relatie waarin sprake is van transparantie, vertrouwen en gelijkwaardigheid. Daarnaast dient het opdrachtgeverschap goed belegd te zijn en moet er een focus zijn op de juiste motieven voor uitbesteding.

Het toezicht op de uitbesteding ten slotte kan prima bij de reguliere organen belegd worden (intern bij de accountantsdiensten, extern bij de Algemene Rekenkamer). Onder deze voorwaarden kan een goede afweging plaatsvinden tussen zelf doen of laten doen. ICT~Office maakt zich er al met al sterk voor de koudwatervrees tussen overheid en bedrijfsleven weg te nemen om zo een constructieve bijdrage te leveren aan een stabiele relatie tussen beide partijen.

Het HEC-rapport 'Leren van buren' wordt woensdag 26 mei aanstaande om 15:30 uur toegelicht in de RAI te Amsterdam tijdens het World Congress on Information Technology 2010

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------


Noot voor redacties

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht