Provincie Friesland


---

---

PERSBERICHT

Nummer: 124/ EM
Datum: 21 mei 2010

Opening Hoofdbrug Oosterwolde uitgesteld
Vaarverkeer tot 3 meter hoogte kan brug wel passeren

De provincie Fryslân heeft de opening van de Hoofdbrug in Oosterwolde uitgesteld. De reden hiervoor is een extra veiligheidsmaatregel die de provincie wil nemen om de brug in geheven stand dubbel te vergrendelen. De levertijd van het benodigde materiaal zorgt er voor dat de geplande opening op 7 juni niet wordt gehaald. Vaarverkeer kan de brug wel passeren. Ter plaatse geldt een doorvaarthoogtebeperking tot 3 meter. Naar verwachting wordt de brug voor de start van de bouwvak op 23 juli in gebruikgenomen.

Deze aanvullende procedure heeft tot gevolg dat de brug pas later in gebruik wordt genomen en dat de hinder voor het wegverkeer nog enige tijd aanhoudt. Dat is vervelend voor de weggebruikers, maar de veiligheid op en rond de brug gaat voor.

Het besluit over de extra veiligheidsmaatregelen is onlangs genomen. In het huidige ontwerp zijn maatregelen genomen om de veiligheid van passerend vaarverkeer te garanderen, maar de provincie Fryslân hecht er veel waarde aan om de brug ook te voorzien van de CE-markering. Dit is een productlabel dat aantoont dat de brug volgens Europese specificaties is getest. Op termijn moeten alle bouwproducten voorzien zijn van deze markering. Is de brug voorzien van het extra veiligheidssysteem en getest volgens de CE-markering, dan is dat de bevestiging dat de brug aan alle geldende (Europese) regels voldoet.


---- --