Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Jonge Democraten bezetten kantoor Landelijke Studentenvakbond

Op vrijdagochtend 21 mei hebben de Jonge Democraten het kantoor van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) bezet. Een groot zeil met de leus lievergoedonderwijsdanstufi.nl bedekt sinds 10.00 het pand aan de Drieharingstraat. Na de bezetting vertrekken vele Jonge Democraten naar de grote onderwijsdemonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Daar zullen zij wederom bepleiten dat het geld van de studiefinanciering beter in de kwaliteit van het onderwijs geïnvesteerd kan worden.

De demonstratie in het teken van 'Laat het onderwijs niet leeglopen' wordt door het LSVB onterecht gekaapt voor hun standpunt om de basisbeurs te behouden. Er staan jaarlijks miljarden op de onderwijsbegroting die wegvloeien naar de portemonnee van studenten, terwijl dit geld geïnvesteerd hoort te worden in de kwaliteit van het Hoger Onderwijs. De Jonge Democraten steunen het uitgangspunt van de demonstratie dat er, ondanks de op handen zijnde bezuinigingen, structureel meer geld moet worden geïnvesteerd in het onderwijs. Tegelijkertijd moet iedere euro op de onderwijsbegroting zo zorgvuldig mogelijk worden uitgegeven. Daar past de huidige studiefinanciering niet bij. Daarom zullen de Jonge Democraten net als vanochtend tijdens de bezetting ook bij de demonstratie aanwezig zijn om de omvorming van de studiefinanciering te bepleiten.

"Als we het Nederlandse Hoger Onderwijs weer terug brengen aan de wereldtop doen we een investering in de Nederlandse student waar geen beurs tegenop kan. Het is volledig terecht dat studentenorganisaties als het LSVB zich zorgen maken om de toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs, dat doe ik ook. Maar door de deur voor iedere verandering van de basisbeurs keihard dicht te gooien, bewijst het LSVB de student zeker geen goede dienst," aldus Thomas Bakker, voorzitter van de Jonge Democraten. De Jonge Democraten roepen iedereen op die de huidige studiefinanciering ook willen omvormen naar een sociaal leenstelsel om de petitie op www.lievergoedonderwijsdanstufi.nl te tekenen.