Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 21 mei 2010

Internet
WWW.TOP-X.NL

JONGEREN ZITTEN NIET TE WACHTEN OP EEN JONGERENPARTIJ

Van de stemgerechtigde jongeren wil slechts acht procent op een jongerenpartij gaan stemmen. Dit blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EENVANDAAG, onder 2100 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. De helft van hen is ervan overtuigd dat de inzet van BNN voor Lijst 17 vooral een stunt is. Ook geeft driekwart van de deelnemers aan dat een talentenjacht op televisie, zoals BNN in het programma Lijst 0 heeft gedaan, geen goede is manier om een lijsttrekker voor een politieke partij te kiezen.

Partijen
Jongeren voelen zich momenteel door D66 en GroenLinks het beste vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. De stemgerechtigde deelnemers zeggen vooral te zullen stemmen op D66, GroenLinks, VVD, PvdA en PVV. De helft van alle jongeren vindt het goed dat er een jongerenpartij is en van alle deelnemers geeft één op de vijf aan zeker op een jongerenpartij te stemmen.

Keuze
Als jongeren het voor het zeggen hebben, zouden ze vooral bezuinigen op defensie, Europa en cultuur. Een bezuinigingsoptie is afzien van de Joint Strike Fighter. Maar liefst zes op de tien deelnemers ziet het gevechtsvliegtuig niet zitten. De heilige huisjes zijn onderwijs, volksgezondheid en veiligheid. Tweederde van de jongeren werkt liever tot 67 dan dat de basisbeurs wordt afgeschaft. Ook ziet acht op de tien het omzetten van de 'stufi' (studiefinanciering) naar een lening niet als een goede bezuinigingsmaatregel.

Verbod
Meer dan de helft van de deelnemers vindt dat Nederland, net als België en Frankrijk, stappen moet zetten om een boerka-verbod in te voeren uit veiligheidsoverwegingen. Jongens zijn hierin meer uitgesproken dan meisjes. Over het rookverbod dat in 2009 is ingegaan zijn de jongeren duidelijk. Tweederde van de deelnemers vindt dat het verbod van kracht moet blijven.

Het online onderzoek - waaraan 2100 jongeren van 12 t/m 24 jaar hebben meegedaan - is gehouden tussen 7 en 11 mei 2010. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Voor meer informatie over het onderzoek: www.Top-X.nl