Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA wil woningbehoefte in kaart

De PvdA wil dat de behoefte naar woningen in Noord-Holland in de toekomst in kaart wordt gebracht. Pas als de resultaten daarvan bekend zijn wil de PvdA in Provinciale Staten besluiten nemen over kwaliteit en kwantiteit van de woningbouwopgave in Noord-Holland de komende jaren. De PvdA heeft hiertoe een motie ingediend bij behandeling van de Provinciale Structuur Visie in Provinciale Staten.

PvdA-statenlid Ed Wagemaker: "In 2008 liet het Centraal Bureau Statistieken (CBS) nog weten dat in het grootste deel van Noord-Holland de demografische ontwikkelingen redelijk stabiel zouden zijn, maar meer recente berekeningen duiden steeds meer op een spoedig krimp van de bevolking in vrijwel alle regio's van Noord-Holland, en zelfs in Almere en Lelystad. Wel is er nog een groei in de grote steden en studentensteden. De vraag is daarom of het eerder afgesproken aantal woningen nog wel gebouwd moet worden. Wij willen dat eerst onderzoek wordt gedaan naar deze demografische ontwikkelingen, voordat we afspraken maken over de woningbouwaantallen voor de komende jaren."

Ook wil de PvdA dat er veel meer wordt ingezet op binnenstedelijk bouwen. De PvdA wil dat ook wordt onderzocht wat de woningopbrengst hiervan kan zijn. Wagemaker: "Wanneer er meer binnen het bebouwde gebied gebouwd kan worden betekent dat ook dat er minder groen opgeofferd hoeft te worden voor woningbouw."

Tenslotte wil de PvdA dat er duidelijkheid komt over een mogelijke nieuwe OV-verbinding tussen Almere en Amsterdam. Wagemaker: "Als die verbinding er niet komt dreigt Almere de afgesproken 60.000 woningen niet te bouwen. Dan moeten die woningen dus ergens anders komen. De PvdA staat voor een goede evenwichtige verdeling van de woningbouwopgave binnen de Randstad. Daarom is een uitspraak van Den Haag over de verbinding voor ons van groot belang om meer duidelijkheid te krijgen."

Donderdag 27 mei stemmen Provinciale Staten over de verschillende ingediende moties en amendementen bij de Provinciale Structuur Visie.


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties



Provincie Noord-Holland