Ingezonden persbericht


Tweede Kamer unaniem: Station Kethel moet er komen !

De Tweede Kamer heeft donderdagavond unaniem ingestemd met een motie waarin de regering wordt gevraagd station Kethel te realiseren. In september moeten hiervoor duidelijke voorstellen liggen.

"We vinden het als gemeente Schiedam uiterst belangrijk dat station Kethel er komt en dat er een goede en betrouwbare spoorwegverbinding komt met Den Haag en verder," aldus een enthousiaste wethouder Wil Vissers van Milieu en Verkeer. "Het is verheugend dat álle partijen in de Tweede Kamer zich inzetten voor de bouw van het station Kethel. Ik ga ervoor, dat het station nog voor het einde van deze raadsperiode zal worden geopend!"

De afgelopen maanden hebben het rijk en de regio's het Programma Hoogfrequent Spoor bestudeerd. Met het Programma wil het rijk het spoorvervoer verbeteren door het aantal sprinters en intercity's per uur te vergroten, nieuwe stations te bouwen en een spoorverdubbeling te realiseren. Vanwege budgetoverschrijdingen ontstond onlangs echter het voorstel om de spoorverdubbeling tussen Delft en Schiedam en de aanleg van het station Schiedam Kethel weg te bezuinigen. Reden voor de gemeente Schiedam om een brandbrief naar de Tweede Kamer te sturen.

De Tweede Kamer heeft nu unaniem ingestemd met een motie van de ChristenUnie en de Partij van de Arbeid, waarin de minister wordt gevraagd het station Schiedam Kethel te realiseren en uiterlijk september met plannen en financieringsvoorstellen te komen.

Station Kethel zou bijvoorbeeld met gedeeltelijke spoorverdubbeling kunnen worden gerealiseerd. Het station zal een kleine 30.000 inwoners in Schiedam Noord bedienen. Al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is uitgegaan van de aanleg van het station.

Gedeeltelijke spoorverdubbeling zal ook bijdragen aan de betrouwbare en toekomstvaste oplossing voor dienstuitvoering van alle intercity's en sprinters op de corridor Leiden-Den Haag-Rotterdam-Dordrecht. Intercitystation Schiedam Centrum heeft een belangrijke functie, niet alleen voor Schiedam, maar via metro en Hoekse lijn ook voor Vlaardingen, Spijkenisse, Hoogvliet en Delfshaven, samen zo'n 400.000 inwoners. De komende tijd zal intensief overlegd worden met de minister en de verschillende Kamerfracties. De gemeente maakt zich samen met de omliggende gemeenten sterk voor de de komst van het station Kethel en verdubbeling van het spoor.

|                                                                         |
|Noot voor de redactie (