Ingezonden persbericht


Persbericht 21 mei 2010

TUIN VAN PALEIS HET LOO KLAAR VOOR DE ZOMER

Op Paleis Het Loo is gisteren op feestelijke wijze het begin van het nieuwe tuinseizoen gevierd met de presentatie van een gerestaureerde antieke kuipenwagen. Voortgetrokken door een Fries paard van het Koninklijk Staldepartement werd de in 1886 gebouwde kuipenwagen met een 200 jaar oude sinasappelboom de paleistuin in gereden.

In de tijd van koning Willem III werden na de winter alle oranjerieplanten in kuipen en potten naar de tuin gereden met gebruik van een kuipenwagen, voortgetrokken door een paard. De laatste rit met de wagen luidde ook het nieuwe tuinseizoen in, wat traditiegetrouw gevierd werd met een feest voor alle tuinlieden. Door gebruik van moderne voertuigen zijn kuipenwagens in de loop der jaren zeldzaam geworden. De kuipenwagen in de collectie van Paleis Het Loo is in de afgelopen maanden grondig gerestaureerd met financiële steun van de Stichting 't Konings Loo. Vanaf vandaag staat de wagen opgesteld in het Stallencomplex en zal nog slechts incidenteel gebruikt worden voor het uitrijden van de eerste of laatste boom.

Jaarlijks wordt in de paleistuin extra aandacht besteedt aan een 17de-eeuwse tuinbloem, waarbij bekende en minder bekende soorten elkaar afwisselen. Deze zomer wordt onder de titel Anjers aan het Hof de anjer extra in het zonnetje gezet, een van de alleroudste Europese sierplanten. Plantenliefhebbers kunnen genieten van wel tachtig varianten waarin de anjer is opgeplant, in de borders van de boventuin en in vele tientallen tuinvazen en potten op de tuinmuren. Onder de Colonnades in de tuin is een fotopresentatie ingericht met toelichting.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten maandag, tenzij een feestdag.
Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p., t/m 5 jr en MK gratis, ANWB-kaart geldig. Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies: Amersfoortseweg (7313 AA).
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772463/400


---- --