Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Rotterdam, 21 mei 2010

Herzien: ISSO-publicatie 36 'Standaard vraagspecificatie voor installaties in gebouwen'

Onlangs is de nieuwe ISSO-publicatie 36 'Standaard vraagspecificatie voor installaties in gebouwen' verschenen. De eerste uitgave van ISSO-publicatie 36 stamt uit 1995. Het was dus hoog tijd dat deze publicatie herzien werd.

Programma van Eisen
Een ontwerper van technische installaties, zowel adviseur als installateur, zal mede in het kader van kwaliteitszorg of -borging, de uitgangspunten willen toetsen die zijn overeengekomen tussen opdrachtgever, gebruiker en partners van het bouwproces. Kwaliteit is immers datgene leveren wat wordt gevraagd. Het aangewezen communicatiemiddel hierbij is een Programma van Eisen (PVE). De standaard vraagspecificatie bestaat uit nalooplijsten die het overleg met opdrachtgever en overige bouwpartners structureren. Dit ter voorbereiding van het uiteindelijk op te stellen PVE. Het gaat hierbij niet alleen om het opstellen van een PVE maar ook om het vastleggen van alle afspraken of aandachtspunten die voor de installateur of andere partners van belang zijn.

Systematische aanpak
De lijsten kunnen worden gebruikt tijdens de voorbereidende gesprekken. Ook kan men met de lijsten een door derden opgesteld PVE op volledigheid toetsen en nagaan welke afspraken nog niet duidelijk zijn. De standaard vraagspecificatie is een hulpmiddel om een PVE samen te stellen, zowel voor installaties in de woningbouw als in de utiliteitsbouw, waardoor een hechte basis ontstaat voor het ontwerpproces. Deze systematische aanpak kan extra inspanning, tijd en daardoor geld besparen. De vraagspecificatie is opgebouwd uit twee delen: het administratieve deel en het technische deel. Met nadruk wordt opgemerkt dat invulling van de vraagspecificatie uitgaat van de eigen deskundigheid op het gebied van de betreffende installaties. Voor de indeling/codering van de onderwerpen sluit deze ISSO-publicatie aan bij de NL-SfB-codering die uitgaat van de functies die de onderdelen van gebouwen moeten vervullen.

Meer informatie
ISSO-publicatie 36 kost ¤ 50,00 en is te bestelleen via de ISSO-winkel op www.isso.nl. In de online bibliotheek, isso-digitaal.nl, is er een digitale versie van deze publicatie beschikbaar. De lijsten in de digitale versie zijn invulbaar. Meer informatie over de digitale versie van ISSO-publicatie 36 is te vinden op onze website.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Anneli van Kleven-Pijpers, a.vankleven@isso.nl.

A.B. van Kleven-Pijpers
Coördinator Marketing en Communicatie

ISSO, het kennisinstituut voor de installatiesector Kruisplein 25, 3014 DB Rotterdam
Postbus 577, 3000 AN Rotterdam
T 010 - 206 59 41
M 06 - 410 39 429 F 010 - 2113 03 84
E a.vankleven@isso.nl
I www.isso.nl