Ingezonden persbericht


Persbericht

Mini symposium 'Verkiezingen - stem van de wetenschap'

tevens presentatie van het boek Dutch Parliamentary Election Studies 1971-2006

Op 21 mei aanstaande organiseert Data Archiving and Networked Services (DANS) in samenwerking met prof. dr. Kees Aarts, Universiteit Twente en bestuurslid Stichting Nationaal Kiezersonderzoek Nederland (SKON) een mini symposium in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst wordt het boek Dutch Parliamentary Election Studies 1971-2006 officieel gepresenteerd aan drs. Ank Bijleveld, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De Tweede Kamer verkiezingen vormen een van de belangrijkste elementen van de democratie in Nederland. Inzicht in de achtergronden, motieven, doelen en het gedrag van de Nederlandse kiezers is daarom van essentieel belang voor het begrijpen en de beoordeling van de werking van de democratie.

Sinds 1971 zijn in Nederland rondom de parlementsverkiezingen nationale kiezersonderzoeken uitgevoerd. Het boek Dutch Parliamentary Election Studies 1971-2006 bevat de documentatie van een geïntegreerde dataset gebaseerd op deze onderzoeken. Het biedt informatie over verandering en stabiliteit in het electorale gedrag en de politieke oriëntaties in Nederland over de periode 1971 tot en met 2006 . Het databestand is beschikbaar voor onderzoekers via DANS.

Het minisymposium gaat in op het belang van de kiezersonderzoeken als bron voor wetenschappelijk onderzoek en het verkrijgen van inzicht in de beweegredenen van de Nederlandse kiezer.

Programma:
10:30 - 11:00 Ontvangst en koffie
11:00 - 11:10 Welkom en introductie Dr. Peter Doorn - Directeur Data Archiving and Networked Services - DANS 11:10 - 11:30 De Nationale Kiezersonderzoeken Prof.dr. Kees Aarts - Universiteit Twente en Bestuurslid Stichting Nationaal Kiezersonderzoek Nederland - SKON 11:30 - 11:50 Het vertrouwen in verkiezingen Prof.dr. Hans Schmeets - Centraal Bureau voor de Statistiek - Universiteit Maastricht 11:50 - 12:10 Democratische drempels: over de moeizame relatie tussen participatie en democratie Dr. Anchrit Wille - Universiteit Leiden 12:10 - 12:30 Uitreiking van het eerste exemplaar aan Drs. Ank Bijleveld, staatssecretaris Binnenlandse Zaken 12:30 - 13:30 Afsluiting met lunch en gelegenheid tot napraten

De bijeenkomst is gratis toegankelijk, wel wordt u verzocht zich aan te melden via http://www.dans.knaw.nl/content/symposia. Wij verwelkomen u graag op 21 mei aanstaande in. Perscentrum Nieuwspoort.