Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Nieuwe college sluit ogen voor de stad

Nieuwe college sluit ogen voor de stad

21-05-2010 * "Het nieuwe collegeakkoord beschrijft in mooie volzinnen een beleid van doormodderen. Het lijkt net alsof het college nog niet beseft dat ook Amsterdam getroffen is door een economische crisis." Die conclusie trok SP-lijsttrekker Laurens Ivens woensdag bij de installatie van het nieuwe PvdA-VVD-GroenLinks-college.

De afgelopen tien jaar hebben in wisselende samenstellingen VVD, GroenLinks, D66 en CDA samen met de PvdA het college gevormd, telkens onder leiding van een PvdA-burgemeester. Grote beleidsverschillen zitten er niet tussen deze colleges. Zelfs de economische crisis brengt daar geen verandering in. Ivens: "Door de crisis dreigen veel mensen hun baan te verliezen en groeit de groep die in armoede leeft. Dit nieuwe college sluit haar ogen hiervoor en gaat precies hetzelfde geld over een veel grotere groep mensen verdelen. Zo bestrijden we de negatieve gevolgen van de crisis natuurlijk niet."

Door de grote impact van de peperdure Noord-Zuidlijn moet de gemeente ook fors bezuinigen. Waar deze bezuinigingen precies gaan plaatsvinden, geeft dit college nog niet aan. In het najaar komen ze met plannen hiervoor. Ivens: "GroenLinks geeft aan dat dit college een verstandshuwelijk is. Echte liefde is er duidelijk niet. Dit wordt dus nog een zware zomer voor deze drie partijen en de Amsterdammers hebben veel geduld nodig. Een verstandshuwelijk aangaan zonder eerst de huwelijkse voorwaarden vast te leggen is ook wel buitengewoon onverstandig."