Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Voorkom straf op vergeten uit te checken ov-chipkaart

Voorkom straf op vergeten uit te checken ov-chipkaart

21-05-2010 * De SP wil dat het GVB meer gaat doen om mensen die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart hun 'boete' van vier euro terug te geven. Elke maand vraagt slechts een zeer klein deel van de reizigers die vergeten uit te checken het teveel afgeboekte geld terug. Het Amsterdamse vervoerbedrijf incasseert zo een aanzienlijk geldbedrag wat aan de reizigers toebehoort.

Uit onderzoek van de Amsterdamse SP-fractie, op basis van cijfers van minister Eurlings uit maart 2010, blijkt dat het GVB maandelijks ruim 200.000 euro verdient aan reizigers die vergeten uit te checken. Nog steeds wordt op meer dan 1 procent van de reizen in bus en tram niet uitgecheckt, terwijl bijna een half procent nog door de poortjes van de metro weet te glippen. Van alle reizigers die vergeten uit te checken vraagt slechts 6 procent hun geld terug.

Remine Alberts
Van reizigers die met een persoonlijke ov-chipkaart reizen, zijn de adresgegevens bekend. De SP oppert de mogelijkheid om in ieder geval deze groep reizigers een e-mail te sturen, wanneer het systeem signaleert dat er door vergeten uit te checken vier euro is afgeschreven. SP-raadslid Remine Alberts: "Als mensen per mail worden ingelicht dat ze zijn vergeten uit te checken en direct worden doorverwezen naar het online formulier voor terugbetaling, zullen veel meer reizigers daadwerkelijk een verzoek tot terugbetaling doen. Zodoende maakt het GVB de chipkaart een stuk klantvriendelijker."

Alberts: "Het GVB wil de chipkaart vanaf 3 juni voor iedere Amsterdamse reiziger verplicht maken. Door deze verplichting zal weer een nieuwe groep mensen moeten wennen aan het uitchecken, waardoor het GVB onterecht weer extra geld ontvangt. Als het GVB vasthoudt aan de verplichte chipkaart verwacht ik op z'n minst een extra inspanning om mensen geld terug te kunnen laten vorderen. Hier zal ik bij het GVB en de nieuwe verkeerswethouder op aandringen."