Ingezonden persbericht


21 mei 2010

Nieuwe bewerkingen stukken Heijermans, Brecht en Shakespeare

Start verkoop voordelige toneelabonnementen Toneelschuur en Stadsschouwburg Haarlem

Voor het derde seizoen in successie presenteren Toneelschuur en Stadsschouwburg Haarlem een groot aantal toneelvoorstellingen onder de gezamenlijke titel Dubbelspel. Deze week valt de nieuwe brochure met aantrekkelijke abonnementen, voor het seizoen 2010­2011, bij meer dan 10.000 Haarlemse toneelliefhebbers op de mat.

Samenstellers Jaap Lampe en Frans Lommerse hebben in vergelijking met vorig seizoen hun keuze vooral gericht op combinaties van bekende auteurs, klassieke toneelteksten, jong talent en nieuw geschreven stukken. De abonnementen worden in duo-vorm aangeboden, altijd een voorstelling in de Stadsschouwburg en Toneelschuur, tegen een flinke korting.

Het succes van Dubbelspel is tweeledig. Enerzijds profiteren beide theaters van elkaars publieksgroepen, anderzijds maakt het Stadsschouwburgpubliek van bijvoorbeeld het Nationale Toneel kennis met een vlakke vloervoorstelling van Toneelgroep Oostpool in de Toneelschuur.

Volgens Lampe (directeur Stadsschouwburg) en Lommerse (directeur Toneelschuur) zijn er steeds meer toneelliefhebbers die beide theaters bezoeken. "Het publiek krijgt daardoor een fantastisch beeld van de hedendaagse ontwikkeling op theatergebied", aldus Lampe en Lommerse.

Het toneelpubliek kan in het nieuwe seizoen genieten van o.a. twee Shakespeare producties (Hamlet, De Storm) van Toneelgroep Oostpool en Toneelmakerij/De Firma Rieks Swarte. Ook staat twee keer Heijermans (De Wijze Kater en De Opgaande Zon) op het programma van het Toneel Speelt en Toneelgroep Maastricht.

Toneelgroep Amsterdam2 /Toneelschuur Producties brengt Al mijn zonen van Arthur Miller in de regie van Thibaud Delpeut met o.a. Roeland Fernhout en Marieke Heebink. Deze productie wordt aangeboden in combinatie met Verhalen uit het Weense woud van Toneelgroep Maastricht.

De jonge theatermaker Jakop Ahlbom maakt in de Stadsschouwburg de premièrevoorstelling Dracula over het leven van acteur Béla Lugosi. De eveneens talentvolle en jonge regisseur Eric de Vroedt regisseert voor de Toneelschuur mightysociety9, een productie over de geruchtmakende Probo Koala-affaire.

Opvallend is het grote aantal bekende acteurs die in Dubbelspel komend seizoen te zien zijn. Arjan Ederveen en Jack Wouterse spelen in Tocht van het Ro Theater. Pierre Bokma en Annet Malherbe zijn te bewonderen in de nieuwste productie van Alex van Warmerdam die in de Stadsschouwburg in première gaat.

Van Bertolt Brecht zijn in het komende seizoen twee producties te zien. Theater Antigone brengt Baal in de dubbelregie van Raven Ruëll en Jos Verbist. Het Nationale Toneel staat met bijna haar volledige bezetting op de planken van de Stadsschouwburg met het muziektheaterspektakel De Driestuiversopera in de regie van Frans Marijnen.

----------