Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Betoverende voorstelling Nebbia van Cirque Eloize beleeft Nederlandse première in nieuwe Luxor Theater Rotterdam

Amsterdam, 15 maart 2010 - Het Canadese theatergezelschap Cirque Eloize komt van 21 t/m 23 mei 2010 naar Nederland voor vijf voorstellingen in het nieuwe Luxor Theater Rotterdam met de nieuwe voorstelling Nebbia. Nebbia, Italiaans voor mist, verkent de wereld van dromen en verbeelding en is een co-productie van het Canadese Cirque Eloize en het Italiaanse gezelschap Teatro Sunil. De voorstelling is onderdeel van Rotterdam Circusstad dat dit seizoen zijn eerste editie beleeft.

Nebbia
Met Nebbia brengt Cirque Eloize de opvolger van de succesvolle voorstelling Nomade, die in 2004 in Nederland te zien was. Zowel Nebbia als Nomade vormen onderdeel van een trilogie. Het laatste deel van de trilogie, Rain genaamd, komt in 2011 naar Nederland. Nebbia dompelt het publiek onder in een poëtisch en fijnzinnig universum waarin acrobatiek, muziek en theater subtiel in elkaar over gaan. De voorstelling ontroert en betovert en is een wonderlijke reis langs herinneringen en dromen.

Op het toneel staan 11 internationale circusartiesten onder regie van Daniele Finzi Pascale. Hij brengt met Nebbia een ode aan zijn grootmoeder. Over de voorstelling zegt hij: "From a very early age, I've been fascinated by acrobatics. Fascinated by the movement that defies the laws of gravity, that combines strength and lightness, precision, synchronicity, confidence, surprise and risk. I like what goes unexpressed in theatre, the veiled, the gesture that remains invisible. To tell my tale of a childhood that is re-invented each time, I use geometries and the lucidity of acrobatic theatre danced on stage by an extraordinary group of performers."

Rob Wiegman, directeur Luxor Theater, over Nebbia: "Wij hebben zes jaar geleden Cirque Eloize naar Nederland gehaald voor hun voorstelling Nomade. Deze productie heeft toen onvergetelijke indruk gemaakt door de prachtige poëtische beelden en de bijzondere manier waarop de artiesten van Eloize het publiek meevoeren naar hun eigen droomwereld. Daarbij zijn het circusartiesten van het allerhoogste internationale niveau. Toen ik hun nieuwe productie Nebbia zag, was ik opnieuw geraakt door de bijzondere persoonlijke toon in de voorstelling. Prachtig toneelbeeld gaat samen met pure theatrale acrobatiek. Dit is een van de hoogtepunten in onze internationale programmering en ik ben er trots op dat het gelukt is om Cirque Eloize naar Rotterdam te halen voor het Rotterdam Circus Festival."

Cirque Eloize
Cirque Eloize is in 1993 opgericht door een groep van zeven jonge artiesten, allen afgestudeerd aan de internationale circusopleiding in Montréal, Canada, de bakermat van het nouveau cirque. Sinds de oprichting hebben zij met de drie producties Excentricus, Cirque Orchestra en Nomade al meer dan 1500 optredens gegeven in meer dan 200 steden over de hele wereld voor meer dan 2,5 miljoen bezoekers. Nebbia tourde na de wereldpremière in 2007 langs meer dan 40 steden in Noord-Amerika, waarna vorig jaar een internationale tour volgde met onder meer succesvolle series in Spanje, Italië, Oostenrijk en Frankrijk.

Rotterdam Circusstad
Het Luxor Theater presenteert Nebbia in het kader van Rotterdam Circusstad, waarin meerdere organisaties samenwerken om van Rotterdam dé circusstad van Nederland te maken.

Circusstad Festival is een initiatief van Rotterdam Circusstad, het samenwerkingsverband van organisaties die de handen ineen hebben geslagen om van Rotterdam dé circusstad van Nederland te maken. Gezamenlijk organiseren zij circusactiviteiten voor kinderen en jongeren in buurthuizen en op scholen, opleidingen op allerlei niveaus en voorstellingen vol magie en spanning voor jong en oud. De betrokken partijen zijn elk vanuit hun eigen discipline met circus bezig: Rotterdam Circus Arts van Codarts Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdamse Schouwburg, Luxor Theater, Circus Rotjeknor, Ontwikkelbank Centrum, Thorbecke V.O. en Albeda College, Gemeente Rotterdam.

Speellijst Nieuwe Luxor Theater Rotterdam
vrijdag 21 mei 2010 20.00 uur zaterdag 22 mei 2010 15.00 uur
zaterdag 22 mei 2010 20.00 uur
zondag 23 mei 2010 14.00 uur zondag 23 mei 2010 19.00 uur Kaartverkoop: kassa Luxor Theater Rotterdam, 010-484 33 33 Meer informatie: www.nebbia.com

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht