Gemeente Enkhuizen

Theatrale wandeling Opstand ende Bevrijdingh van Enkhuijsen in 1572

Op 21 mei a.s. wordt vanaf 19.00 uur door De Maagd van Enkhuizen een theatrale wandeling georganiseerd om de opstand tegen en de bevrijding van de Spanjaarden in 1572 te gedenken. Op een aantal plekken in de stad worden daartoe opvoeringen gegeven door talloze toneelspelers, zangers en muzikanten. De begeleiding van de groepen is in handen van gidsen.

Al jarenlang wordt op 21 mei de vlag op het stadhuis uitgehangen en het blijkt dat maar weinig mensen weten waarom dat is. Op die dag in het jaar 1572 besloten de inwoners van Enkhuizen dat ze niet langer aan de Spanjaarden onderworpen wilden zijn en na een kortstondig handgemeen werden de Spaansgezinde burgemeester en burgers uit de stad verjaagd. Enkhuizen volgde daarmee een aantal steden. Anders dan in deze andere steden, wilde Enkhuizen niets met de Watergeuzen te maken hebben. De Enkhuizers bevrijdden de stad liever zelf.

Ook deelnemen?
Wanneer u deze spectaculaire opstand en bevrijding mee wilt maken, moet u er snel bij zijn. Het maximale aantal deelnemers bedraagt 125. Kaarten (10 euro per stuk) zijn vanaf 1 mei verkrijgbaar bij Boekhandel Smit in de binnenstad en Bloemisterij Papaver op het Koperwiekplein. opstand ende bevrijdingh