Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


21/5

Promotie 'Neurally-mediated reflex syncope: diagnosis and treatment'


Joost Romme: 'Neurally-mediated reflex syncope: diagnosis and treatment'.
Promotor is prof.dr. P.M.M. Bossuyt, hoogleraar Klinische Epidemiologie. Co-promotores zijn dr. N. van Dijk, dr. J.B. Reitsma en dr. W. Wieling. Vasovagale syncope (flauwvallen) komt vaak voor. Romme onderzocht of de recent ontwikkelde Calgary Syncope Symptom Score (Calgary Score) in de klinische praktijk bruikbaar is om syncope te diagnosticeren. Hij vergeleek daarvoor diagnose volgens de Calgary Score met die van een team van deskundigen. Uit de vergelijking bleek dat 87 procent van de patiënten met vasovagale syncope ook volgens de Calgary Score deze diagnose zou krijgen. Bij 68 procent van de patiënten zonder vasovagale syncope zou echter volgens de Calgary Score ook deze diagnose gesteld worden. Dit betekent dat mensen met een levensbedreigende cardiale of neurologische wegraking de onschuldige diagnose vasovagale syncope kunnen krijgen. Romme adviseert dan ook om de methode niet te gebruiken. Al bij een eerdere AMC-studie was aangetoond dat vasovagale syncopes met simpele tr
ucs is te voorkomen: regelmatig water drinken, zout eten en bij mogelijk flauwvallen hurken, de benen kruisen en in een voorwerp knijpen. Door de spierspanning stijgt dan de bloeddruk. Of deze aanpak ook werkt bij mensen die vaker van hun stokje gaan dan driemaal per twee jaar, is echter niet bekend.
Tijd: 14.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.





Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam