Ingezonden persbericht


Persbericht

Duits theaterfestival legt nadruk op Nederlands locatietheater

Amsterdam, 28 april 2010

Het Europäisches Strassentheater Festival Detmold verlegt in de komende jaren de focus in de programmering van straat- naar locatietheater. Geïnspireerd door het grote succes van Territoria XL, een coproductie met The Lunatics in 2009, besloot de organisatie van het tweejaarlijks Duitse festival tot deze uitbreiding en nam daarbij een voorbeeld aan het succes van Nederlandse festivals als Oerol, Over het IJ, Boulevard en Noorderzon. Het Europäisches Strassentheater Festival Detmold 2010 vindt plaats tijdens Pinksteren en telt 20 voorstellingen, waaronder zes van Nederlandse bodem.

Het festival dat in 1991 door de stad Detmold werd geïnitieerd en sindsdien wordt georganiseerd door de gemeenteafdeling Kulturteam, beoogt de komende jaren ook zelf produceren. De aftrap daartoe werd in juli 2009 gegeven met Territoria XL, een groot locatietheaterproject dat op drie aansluitende locaties rond Hangar 21 werd gespeeld en plek bood aan 1.500 toeschouwers per voorstelling. Deze voormalige Britse luchtmachtbasis vormt het hoofdkwartier van het Kulturteam en biedt volop ruimte om voorstellingen te ontwikkelen, monteren en te spelen. Kulturteam Detmold verwacht in de toekomst samenwerkingsverbanden met festivals uit binnen- en buitenland aan te gaan.

Programmering 2010
Van de drie aangekondigde wereldpremières in Detmold is er één van The Lunatics dat samen met het Amerikaanse gezelschap Out of Hand de voorstelling Hominid voor het eerst speelt. Hominid is gebaseerd op de documentaire Chimps onder elkaar van Bert Haanstra, het boek Chimpanseepolitiek van Frans de Waal én op Shakespeare. Andere wereldpremières zijn de nieuwe straattheateract Honkadori - Play Dada van Theaterlabor (DE) en Himmel in Sicht van de eveneens Duitse groep Theatre Fragile. Deze collage van muziek, poppentheater, installatie en videokunst is geïnspireerd op Hemingsway's The old man and the Sea.

Duitse premières zijn voor Nederlandse groepen zijn er voor De Jongens die het in de pers bejubelde Actieman! spelen, Electric Circus met Mono en Radio Barkas. Verder speelt Tuig de voorstelling Schraapzucht en is Etienne Borgers opgenomen in de jeugdprogrammering met het internationaal zeer succesvolle Koele Kikkers. Verder zijn te zien: Delices Dada (FR) met Rushs, Senza Tempo (ES) met A+, cosas que nunca te conté, VibeZ (DE) met de Streetdance enscenering Streets of Berlin, Cie. Erectus (FR) met La Fanfare Muette, Circo Ripopolo (BE) met de circusvoorstelling Fazzoletto, Mimbre (UK) met Until now, Celso y Frana (SE) met Here begins the story, Dynamogene (FR) met La Cymbalobylette en de coproductie Carrus navalis' van La Paranza del Geco (IT) en Shademakers (DE).

Meer informatie
Het Europäisches Strassentheater Festival Detmold vindt plaats van vrijdag 21 mei tot en met maandag 24 mei. Detmold ligt circa 160 km vanaf de Nederlandse grens bij Hengelo/Oldenzaal en is ook per trein prima te bereiken. Meer informatie en kaartverkoop: www.strassentheater-detmold.de, voor toeristische informatie: www.stadtdetmold.de. Voor meer informatie over het reizen per trein en het boeken van tickets surft u naar www.nshispeed.nl of belt u met 0900 - 92 96 (E 0,35 euro p.m., boekingskosten E 10 per boeking).